Advertentie

UniCredit neemt Monte dei Paschi niet over

De hoofdzetel van Monte dei Paschi in Siena. ©REUTERS

Na een lange saga bergt de Italiaanse bank UniCredit de plannen op om concurrent Monte dei Paschi over te nemen van de Italiaanse overheid.

De mislukte overname hing zaterdag al in de lucht, zondag werd het officieel. De Italiaanse minister van Economie, Daniele Franco, en UniCredit, bevestigden de mislukte overname zondag in een gezamenlijke mededeling. 'Ondanks de gezamenlijke inspanning van het ministerie van Economie en Financiën en van Unicredit gaan de onderhandelingen niet meer verder', luidt het.

Officieel werd er geen reden gegeven voor de mislukking.

Monte dei Paschi uit Siena is de oudste bank ter wereld. Ze werd in 1472 opgericht. De Italiaanse regering nam de bank in 2017 noodgedwongen voor 64 procent over omdat ze dreigde bankroet te gaan door een teveel aan slechte leningen. De EU stemde met de tijdelijke overname in tot einde van dit jaar.
De onderhandelingen geraakten in het slop toen bleek dat volgens UniCredit Monte dei Paschi meer dan 7 miljard euro aan extra kapitaal nodig heeft. Dat is drie keer meer dan eerst was vooropgesteld. De Italiaanse regering wil zoveel geld niet meer ophoesten.

Het is niet helemaal duidelijk hoe het nu verder moet. Mogelijk worden de toxische leningen in een aparte entiteit ondergebracht, een bad bank. De Italiaanse premier Mario Draghi moet hoe dan ook naar de EU om een verlenging te forceren van de overheidssteun.

Met 445 miljard euro aan deposito's is UniCredit een van de grootste Europese banken, actief in 13 landen.De Italiaanse thuismarkt is goed voor de helft van de inkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud