'Vader van informatica' op Brits bankbiljet

De voorzitter van de Britse centrale bank, Mark Carney, maakte maandag bekend dat de 'vader van de informatica', Alan Turing, op het nieuwe biljet van 50 pond zal staan. Dat biljet komt in 2021 in roulatie. ©REUTERS

De beeltenis van Alan Turing komt op het biljet van 50 pond dat eind 2021 in roulatie komt.

Op een nieuw Brits bankbiljet komt het gezicht van Alan Turing te staan, de grondlegger van de informatica en kunstmatige intelligentie. Dat maakte de Britse centrale bank maandag bekend.

Niet alleen de beeltenis van Turing komt op het biljet van 50 pond, dat eind 2021 in roulatie moet komen. Ook een uitspraak van hem staat daarop. 'Dit is slechts een voorproefje van wat gaat komen en slechts de schaduw van wat zal zijn.'

Turing haalde het van elf andere Britten. Onder hen Charles Babbage, die in 1822 de eerste computer bouwde, en Ada Lovelace, die in 1843 het eerste 'computerprogramma' schreef. Ook Rosalind Franklin, die DNA ontdekte, en natuurkundige Stephen Hawking waren in beeld.

Nazi-Duitsland

Turing deed heel wat inkt vloeien in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon hij de gecodeerde berichten van nazi-Duitsland kraken. Volgens sommige schattingen was de oorlog daardoor jaren eerder afgelopen en werden miljoenen mensenlevens gespaard.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist hij de gecodeerde berichten van nazi-Duitsland te kraken. Volgens sommige schattingen was de oorlog daardoor jaren eerder afgelopen en werden miljoenen mensenlevens gespaard.

Na WOII kwam Turing evenwel in opspraak. Hij was homoseksueel, wat toen streng verboden was. In 1952 werd hij daarvoor veroordeeld. Hij werd chemisch gecastreerd omdat dat een einde zou maken aan zijn geaardheid.

Door de ingreep werd hij impotent en kreeg hij borsten. Bovendien mocht hij niet meer voor de Britse geheime dienst werken. Twee jaar later stierf hij aan cyanidevergiftiging. Volgens een officieel onderzoek had hij zelfmoord gepleegd. In 2009 bood de Britse regering Turing postuum excuses aan. In 2014 kreeg hij gratie van koningin Elizabeth.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud