Crelan neemt AXA Bank over

Een kantoor van AXA Bank ©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Belgische bank Crelan heeft een akkoord voor de overname van AXA Bank Belgium. Dat vernam de redactie. Crelan betaalt 540 miljoen euro in contanten. De deal wordt vrijdag aangekondigd.

Crelan voerde al sinds eind juli exclusieve onderhandelingen over de transactie. Die zijn nu achter de rug, zeggen meerdere bronnen aan De Tijd. Crelan en AXA willen geen commentaar kwijt. 

Door de deal wordt Crelan een stevige vijfde speler op de Belgische markt, na de vier grootbanken. De bank, die met de deal Argenta voorbijsteekt, groeit tot een speler met 37 miljard euro aan deposito's, een balanstotaal van bijna 50 miljard euro en circa 1,8 miljoen klanten.

Partnerschap

Crelan sluit ook een partnerschap voor verzekeringen met de Franse verzekeringsreus AXA. Het verkoopt bovendien zijn verzekeringsdochter Crelan Insurance aan AXA voor 80 miljoen euro. AXA verzekert zich zo van een extra verkoopkanaal voor zijn verzekeringsproducten en kan zijn positie als topspeler in ons land, in concurrentie met AG Insurance (Ageas), verstevigen.

AXA Groep wordt ook aandeelhouder van de nieuwe bankgroep en neemt een belang van 90 miljoen euro.

De transactie moet nog de zegen krijgen van de toezichthouders. Beide bedrijven verwachten dat de transactie in het tweede kwartaal van 2020 kan worden afgerond. Tot die tijd verandert er niets voor de klanten.

Ondernemingsraad

De deal wordt morgen, vrijdag, formeel bekendgemaakt en toegelicht, vernam De Tijd. Daarop wijst ook het feit dat de vakbonden, zowel bij AXA Bank als bij Crelan, donderdagavond werden uitgenodigd voor een buitengewone ondernemingsraad, vrijdag in alle vroegte.

Met ruim een half miljard euro - eerder was sprake van een vork van 500 tot 800 miljoen - wordt het een van de grootste overnames door een Belgische partij dit jaar. Tot nu toe spant farmaspeler UCB de kroon met de inlijving van het Amerikaanse Ra Pharmaceuticals voor 2 miljard euro. 

Met AXA Bank erbij verdubbelt Crelan zowat in omvang. Een keerzijde van de medaille is dat een netwerk ontstaat van ongeveer 1.100 bankkantoren (zonder Crelan-dochter Europabank), wat erg veel is nu de meeste banken hun agentschappen afbouwen.

Ingreep

Ter vergelijking: marktleider BNP Paribas Fortis telde begin dit jaar nog een kleine 700 vestigingen. Een ingreep bij Crelan-AXA valt dan ook niet uit te sluiten, net als een impact op het personeel. Daar staat tegenover dat beide banken uitsluitend met zelfstandige agenten werken. Voor nieuws daarover is het wellicht langer wachten: eerst moet de operatie helemaal worden afgerond. Crelan heeft ervaring met de integratie van overnames: het kocht eerder Centea van KBC, maar stootte ook Keytrade af. 

Inclusief AXA Bank was Crelan vorig jaar pro forma goed voor ruim 700 miljoen euro aan inkomsten en een winst voor belastingen van ongeveer 170 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud