Véronique Goossens wordt hoofdeconoom Belfius

©Kristof Vadino

De voormalige journalist van Kanaal Z volgt Geert Gielens op, die weldra het risicobeheer van Belfius mee zal uitstippelen.

De 48-jarige Goossens maakt amper enkele maanden na haar indiensttreding bij Belfius promotie. De vicehoofdeconoom wordt op 1 maart 2019 hoofdeconoom en blijft 'chief opinion leader' van de staatsbank. Het scenario dat zij snel  Gielens zou opvolgen was afgesproken toen zij naar de bank kwam, zegt een woordvoerster. Goossens wordt de eerste vrouwelijke hoofdeconoom van een Belgische grootbank.

Het valt op dat Belfius een medewerker die geen economie heeft gestudeerd bevordert tot hoofdeconoom. Goossens is licentiaat communicatiewetenschappen van de Universiteit Gent en studeerde voordien politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

'Het feit dat ik geen universitaire opleiding economie heb gevolgd is niet noodzakelijk een handicap', zegt Goossens. 'Ik heb me als journalist jarenlang verdiept in de economie. Ik heb de jongste maanden enkele economische vakken gestudeerd en handboeken economie doorgenomen. Ik denk dat ik de nodige competenties heb.'

De economen van Belfius bestuderen niet alleen de economische conjunctuur. Omdat de bank een belangrijke financier is van de lokale overheid publiceert haar economische studiedienst regelmatig studies over de financiële gezondheid van lokale besturen, zoals gemeenten en provincies. De economen van Belfius maken ook studies over socialprofitinstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra.

Vergrijzing

De functie 'chief opinion leader' werd dit jaar gecreëerd toen Goossens in dienst trad. Met die functie wil Belfius zijn maatschappelijke rol onderstrepen. Goossens is het gezicht van Belfius voor thema's als pensioenen en vergrijzing.

De toekomstige hoofdeconoom was meer dan 20 jaar journalist bij diverse zenders. Ze is vooral bekend als voormalig nieuwsanker bij Kanaal Z en als auteur van het in 2016 gepubliceerde boek 'De geldmakers - Achter de schermen van de Nationale Bank van België'.

De 51-jarige Gielens zal onder de chief risk officer een departement strategisch risicobeheer opstarten. 'Die risico's worden al opgevolgd, maar we gaan dat op een intensere en meer systematische manier doen. We zullen meer langetermijnprognoses maken en meer met scenario's werken, bijvoorbeeld over digitalisering. Ik word ook de contactpersoon met de Europese Centrale Bank (ECB).' De ECB waakt over de gezondheid van grote banken zoals Belfius.

'Op 1 maart zal ik vijf jaar hoofdeconoom zijn', zegt Gielens, die een doctoraat behaalde in de economie. 'Het was tijd om te veranderen. Ik vind economie toepassen nog leuker dan economie zelf.' Voor Gielens hoofdeconoom werd, werkte hij 15 jaar in de marktenzaal van de bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud