Vers geld wenkt voor oudste bank ter wereld

(Foto: Reuters) ©REUTERS

De Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena, waarvan de roots teruggaan tot 1472 en die daarmee de oudste bank ter wereld is, staat een stap dichter bij een broodnodige kapitaalinjectie. De raad van bestuur van de instelling heeft dinsdag het groene licht gegeven voor een kapitaalverhoging van 3 miljard euro.

Nu is het nog wachten op een goedkeuring van de aandeelhouders die zich over een maand uitspreken op een algemene vergadering. Als die er komt, kan de operatie in januari van start gaan. 

De injectie is een onderdeel van een reddingsplan voor de instelling die in de knoei kwam door de eurocrisis, wanbeheer door de vroegere leiding en een boekhoudschandaal. Begin dit jaar diende de Italiaanse regering Monte dei Paschi, de derde grootste bank van Italië, te onderstutten met 4,1 miljard euro.

De Europese Commissie eist ter compensatie van die staatssteun een inbreng van de markt. Eerder was daarbij echter sprake van 2,5 en zelfs maar 1 miljard, maar de voorbije dagen raakte bekend dat de lat op 3 miljard euro werd gelegd. Monte dei Paschi moet ook banen schrappen en activa van de hand doen. 

De kapitaaloperatie zal allicht gebeuren tegen een forse korting, om beleggers over de streep te halen. En meteen ook leiden tot een forse verwatering voor de bestaande aandeelhouders die niet volgen. Want Monte Paschi is al een hele tijd een centjesaandeel. De voorbije dagen en dinsdag zakte de koers verder, ook na het nieuws over de extra middelen. Dinsdag rond 15 uur noteerde de bank tegen 20 cent (-7,5%).

Met de kapitaalverhoging zal ongeveer de helft meer worden opgehaald dan de hele instelling waard is. Als de operatie mislukt of niet doorgaat, dreigt de volledige nationalisering.

De problemen besmetten ook de stichting die met een belang van 33,5 procent de bank controleert. De stichting, die de voorbije eeuwen heel wat geld liet vloeien naar besturen en projecten in en rond Siena, moet een deel van haar participatie van de hand doen. Dat leidt tot ongenoegen in eigen rangen. Onlangs nog nam de pas benoemde vicevoorzitter van de stichting ontslag uit protest tegen de afbouw van het belang.   

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud