Advertentie

Vertrek ex-topman Argenta dreun voor bankproject NewB

Leon Heymans in 2009 bij Argenta ©ISOPIX

De coöperatieve bank in oprichting NewB verliest een zwaargewicht. Leon Heymans, ex-CEO van Argenta, stapt uit het project.

NewB is de coöperatieve bank die enkele tientallen middenveldorganisaties willen oprichten. Het project telt 48.000 particuliere coöperanten. De coöperatie maakte zaterdag op een algemene vergadering zijn raad van bestuur bekend.

Opvallend was dat een grote naam ontbrak: Leon Heymans, de voormalige CEO van Argenta die anderhalf jaar eerder nog NewB’s algemene vergadering toesprak en als onafhankelijk bestuurder werd aangenomen. Heymans speelt al enige tijd geen actieve rol meer in het project, bevestigt hij aan De Tijd. ‘De maatschappelijke visie en de waarden die NewB uitdraagt, vind ik nog steeds bijzonder mooi. Maar ik heb een ander idee over de te volgen strategie’, legt hij uit. NewB verliest daarmee een zwaargewicht die deuren kon openen in de Belgische bankwereld. ‘Zijn vertrek vind ik een verlies, maar we hebben nieuwe tenoren met bankervaring in onze raad van bestuur’, reageert Dirk Coeckelbergh, de CEO van NewB.

Het vertrek van Heymans illustreert dat er ook intern gediscussieerd wordt over hoe lang het project nog kan teren op het ingezamelde geld bij de coöperanten. NewB heeft, ruim drie jaar na het ontstaan van het basisidee, nog geen commerciële inkomsten. De 48.000 particuliere coöperanten hadden er tot vrijdag ongeveer 2,8 miljoen euro in gestopt. De coöperatie besliste zaterdag zijn kapitaal met 3,5 miljoen euro te verhogen. De maximale inlage per particuliere coöperant wordt daartoe in een klap opgetrokken van 120 naar 1.000 euro. Rechtspersonen kunnen tot 5.000 euro gaan. De kapitaalophaling startte sterk. De coöperatie haalde op drie dagen tijd ruim 418.000 euro op. ‘Het enthousiasme aan de basis blijft groot’, concludeert Coeckelbergh.

De bank in oprichting wint daarmee echter maar enkele maanden tijd. Voor een echte start als bank is circa 60 miljoen euro nodig. NewB heeft nog steeds geen banklicentie aangevraagd bij de Nationale Bank. De toezichthouder eist immers dat NewB minstens één grote financiële partner als referentieaandeelhouder aan boord haalt en die is nog niet gevonden. NewB zegt dat er meerdere gesprekken lopen, maar geeft geen timing. ‘Het is zoals de vrouw van je leven vinden. Je weet niet wanneer je de juiste treft’, zegt Coeckelbergh.

Een grote institutionele kapitaalronde kan een andere geldbron zijn. Daarvoor moet NewB een prospectus indienen bij de FSMA. Eerdere pogingen daartoe werden door die toezichthouder niet weerhouden. ‘Met de FSMA is een juridische weg afgesproken voor de indiening van een prospectus’, zegt Coeckelbergh. Een eerste institutionele investeerder staat klaar. De bierstichting Fondation Chimay-Wartoise zou bereid zijn 200.000 euro te investeren.

NewB lanceert rond april een NewB-card, wellicht in samenwerking met een financiële instelling. Dat moet eindelijk productinkomsten opleveren. Om commerciële redenen wil Coeckelbergh nog geen details geven. ‘In het slechtste scenario levert de kaart ons maar een beetje winst op’, zegt hij. ‘In het beste scenario krijgen we er miljoenen euro’s mee binnen. Daarmee zouden we onze werkingskosten kunnen dekken en moeten we niet meer bij de coöperanten aankloppen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud