Vier banken verdacht van prijsafspraken staatsleningen

Het kantoor van Deutsche Bank in Londen. ©REUTERS

De Europese Commissie voert een onderzoek naar vier banken op verdenking van prijsmanipulatie bij de handel in overheidsobligaties op de Europese markt.

De vier hebben mogelijk onder een hoedje gespeeld en zo een onwettig kartel gevormd.

Europa geeft geen namen vrij, maar Deutsche Bank  , Crédit Suisse en Crédit Agricole hebben al gezegd aan het onderzoek mee te werken. Deutsche Bank voegde daaraan toe geen boete te verwachten. Dat kan erop wijzen dat de Duitse bankreus, die al jaren van het ene schandaal in het andere sukkelt, zelf de zaak bij de Europese Commissie heeft aangemeld om kwijtschelding van straf te krijgen. 

Deutsche Bank, Crédit Suisse en Crédit Agricole hebben al gezegd aan het onderzoek mee te werken.

De Europese onderzoekers bekijken of tussen 2009 en 2015 prijsmanipulatie plaatsvond. Het onderzoek richt zich volgens de Commissie op traders die vooral via chatrooms mogelijk commercieel gevoelige informatie met elkaar deelden en samenwerkten om prijzen af te spreken. Het ging om de handel in staatsobligaties, leningen van Europese instellingen en obligaties van overheidsagentschappen in dollars.

De communicatie via chatrooms doen denken aan gelijkaardige praktijken bij de handel in vreemde munten, het valutaschandaal.

Boete

De Commissie wijst er wel op dat het vermeende gedrag van de handelaren niet betekent dat zulke praktijken schering en inslag zijn. Ook staat de uitkomst van het onderzoek nog niet vast, beklemtoont ze. De banken mogen hun zaak komen verdedigen voor de Commissie. Als ze nadien oordeelt dat er toch voldoende bewijzen zijn van een overtreding, kan dat leiden tot een boete van 10 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf.

Deutsche Bank raakt niet uit schandaalsfeer

Twee wereldoorlogen, de depressie van de jaren 30 en de Koude Oorlog die Duitsland genadeloos in tweeën hakte: in haar 148-jarige geschiedenis overleefde Deutsche Bank de grootste rampen. Maar na een onophoudelijke reeks schandalen lijkt de bankreus sinds enkele jaren definitief zijn statuut van Duits icoon te hebben kwijt gespeeld. Een overzicht:

  • Liborfraude: Traders van Deutsche Bank maakten samen met handelaars van andere instellingen jarenlang in het geniep prijsafspraken over de Liborrente. Dat is het invloedrijkste rentetarief ter wereld, dat in veel landen ook wordt gebruikt als basis om bedrijfsleningen en variabele woonkredieten te berekenen. De Europese, Amerikaanse en Britse toezichthouders dwongen Deutsche Bank in respectievelijk 2013 en 2015  een boete te betalen die opliep tot net geen 2,5 miljard dollar. 
  • Amerikaanse sancties: Nog in 2015 kreeg Deutsche Bank in de VS een boete opgelegd van 237 miljoen euro omdat haar Amerikaanse dochter zaken deed in landen als Myanmar, Libië, Soedan en Syrië. Daarmee overtrad ze de sancties die de VS tegen deze landen hadden afgekondigd.
  • Manipulatie wisselkoersen: Traders van Deutsche Bank waren ook betrokken bij massale fraude met wisselkoersen. Zestien grootbanken werden op de vingers getikt voor manipulatie van die markt. Deutsche Bank sloot in 2017 een schikking van 167 miljoen dollar. Na extra onderzoek van de staat New York kwam daar afgelopen lente nog een bijkomende boete van 180 miljoen dollar bij. Daarmee is het verhaal nog niet af. Begin november stapte een groep grote investeerders naar de rechter om van de 16 betrokken grootbanken een schadevergoeding te eisen.
  • Monsterschikking voor rommelkredieten: Net voor Kerstmis 2016 bereikte Deutsche Bank een akkoord met de Amerikaanse overheid over een schikking van 6,9 miljard euro om een verdere vervolging af te kopen wegens de verkoop van herverpakte rommelkredieten, de beruchte subprimeleningen. Een gigantisch bedrag, maar aanvankelijk eisten de Amerikaanse toezichthouders 12,5 miljard euro van Deutsche Bank. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud