Viermaal minder KBC-papier dan vraag

(Foto: Belga).

KBC heeft zijn eerste pandbrieven, obligaties die gedekt zijn door Belgische hypotheekleningen, in de markt gezet. Het gaat om een operatie van 1,25 miljard euro. Volgens de bank-verzekeraar bereikte het orderboekje 5,2 miljard euro. De vraag overtrof het aanbod dus ruim viermaal.

KBC kondigde vorige maand een programma van Belgische gedekte obligaties aan voor een totaalbedrag van 10 miljard euro. Dat programma komt er na de inwerkingtreding van de wet van augustus 2012 die voor het eerst een regelgevend kader creëert voor Belgische gedekte obligaties.

De groep meldde toen ook dat afhankelijk van de marktomstandigheden een eerste uitgifte snel zou kunnen volgen en alleszins nog voor dit kwartaal of anders voor het eerste kwartaal van 2013 zou zijn. Nu is de eerste emissie dus een feit.

'De uitgifte werd erg goed door de markten onthaald', meldt KBC. 'Het orderboekje bereikte 5,2 miljard euro bij 200 betrokken beleggers.'

Er was ook een goede geografische spreiding. Na allocatie was de vraag uit Duitsland en Oostenrijk met 43 procent het grootst. Daarna volgen de Benelux (20%), Scandinavië (12%), Frankrijk (11%) en het Verenigd Koninkrijk (8%).

De spreiding (na allocatie) volgens beleggerstypes leert dat de banken de meest actieve beleggers waren (48%), gevolgd door de vermogensbeheerders (36%) en de pensioenfondsen (4%). De intekenaars zijn dus enkel institutionele partijen.

Volgens KBC werd uitgifte erg goed onthaald omdat ze geografische diversificatie biedt voor beleggers in gedekte obligaties. 'De emissie van vandaag versterkt de reputatie van KBC als een toonaangevende emittent op de Belgische obligatiemarkt. Het biedt KBC ook de gelegenheid zijn beleggersbasis en de financieringsmix en –bronnen op lange termijn verder te diversifiëren met gedekte obligaties.'
Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud