Vijf voor twaalf voor SEPA

(Foto: Belga) ©BELGA

Belgische bedrijven die nog niet overgeschakeld zijn op SEPA, het Europese systeem om tot een eengemaakte betaalruimte te komen, moeten daar dringend werk van maken. Anders riskeren ze begin volgend jaar op problemen te stoten. Die boodschap stuurden de federale regering, de Nationale Bank en bankenfederatie Febelfin woensdag de wereld in, exact 100 dagen voor de overschakeling.

SEPA staat voor Single Euro Payments Area en vindt zijn oorsprong in 2002. Toen viel de beslissing om van de vele nationale betaalsystemen in Europa een eengemaakt stelsel te maken. Overschrijvingen en domiciliëringen zullen daardoor vanaf 1 februari 2014 in de hele SEPA-zone op dezelfde manier gebeuren.

Die zone omvat 33 landen, meer dan 500 miljoen mensen en bijna 4.000 banken. 'In heel die zone spreken we dan eigenlijk van binnenlandse betalingen', zei minister van Financiën Koen Geens. 

Voor particulieren verandert er niet zoveel. De meest zichtbare wijziging is de omzetting van nationale rekeningnummers naar Europese zogenaamde IBAN-nummers. Ook wordt de bescherming van de consumenten versterkt.

Domiciliëringen

Voor bedrijven is de overstap ingrijpender. De voornaamste wijziging is dat ze vanaf februari zelf zullen instaan voor de domiciliëringen van hun klanten en niet langer de banken. Die en andere veranderingen vergen dus de nodige aanpassingen. Bedrijven die daarmee nog niet bezig of begonnen zijn kunnen daar beter nu meteen mee beginnen dan te wachten tot bijvoorbeeld begin volgend jaar, luidde de boodschap van Geens, gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank en CEO Michel Vermaerke van Febelfin.

Voor overschrijvingen is al bijna 73 procent van de Belgische ondernemingen overgestapt naar SEPA. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde van net geen 53 procent, aldus cijfers die Coene woensdag toonde. 'Er is dus nog 27 procent te gaan, maar we hebben er vertrouwen in dat de migratie op tijd zal gebeuren. Vooral de kleine ondernemingen moeten nog een inspanning doen.'

Voor domiciliëringen is de score minder goed. Daar is nog maar 25,4 procent in orde tegen 7,2 op Europees vlak. 'De fundamentele verandering hier brengt met zich mee dat iedereen wacht tot op het laatste moment. Er is wat schrik voor het nieuwe systeem', zei Coene. 'Al ongeveer 200 ondernemingen hebben de overstap gedaan. Een enquête leert dat voor het einde van het jaar van de 100 grootste gebruikers van domiciliëringen 70 procent effectief zal overgegaan zijn. Die staan voor zo'n 80 procent van het aantal domiciliëringsmandaten. We denken dat de rest zal volgen in januari. Natuurlijk zijn dat maar beloften. We zullen op het terrein zien hoe het loopt.'

De knoop zit vooral bij de kleinste ondernemingen die moeilijker kunnen worden bereikt en soms minder middelen hebben voor dat soort aanpassingen. Hoe dan ook is meedoen essentieel: vanaf 1 februari 2014 worden 'oude' betalingen in principe geweigerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud