Visa en Mastercard verlagen tarieven na druk Europa

Wanneer niet-Europeanen in Europa met een betaalkaart betalen, kunnen de kosten voor handelaren fors oplopen. ©Photo News

De tarieven die handelaars moeten betalen als toeristen van buiten Europa met een betaalkaart afrekenen zakken met 40 procent.

De transactiekosten bij het gebruik van betaalkaarten van Visa  en Mastercard  zijn al enkele jaren geplafonneerd in Europa. Voor gewone betaalkaarten gaat het om maximum 0,2 procent van het totaalbedrag. Voor kredietkaarten ligt de limiet op 0,3 procent. Die vergoedingen worden betaald door de winkeliers en uitbaters van horecazaken waar de klant zijn aankopen doet.

Maar die Europese regels golden niet wanneer in Europa betaald werd met kaarten die elders werden uitgegeven. Als bijvoorbeeld een Amerikaanse toerist met zijn Visa-kaart in Europa betaalt, liggen de kosten veel hoger.

Dat verandert nu de Europse Commissie ingestemd heeft met een aanpassing van Mastercard en Visa. Zij boden na jarenlange druk van de Commissie aan om de tarieven met gemiddeld 40 procent te laten zakken.

Voor betalingen in een winkel gaat het nu om 0,2 procent voor debetkaarten en 0,3 procent voor kredietkaarten. Dat zijn dezelfde tareieven als voor kaarten die uitgegeven zijn door Europese banken. 

Voor online betalingen gaat het om 1,15 procent van de transactie voor gewone betaalkaarten. Bij kredietkaarten daalt het tot 1,5 procent.

Vestager

'Voor Europese handelaren zal dit leiden tot lagere prijzen om zaken te doen. En dat zal uiteindelijk een voordeel zijn voor alle consumenten', zegt Margrethe Vestager, de Europese Commissaris voor Concurrentie. 

De Commissie heeft jarenlang druk gezet op de vergoedingen voor betaalkaarten en elektronisch betaalverkeer. De zogenaamde 'interchange fees', die de banken die betrokken zijn bij een transactie aan elkaar aanrekenen, waren jarenlang een doorn in het oog. Die kosten kwamen uiteindelijk bij de handelaar en dus de consument terecht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud