Vlaanderen burgerlijke partij in witwaszaak KBC

©REUTERS

De rechtszaak tegen KBC en het bedrijf Engels wordt pas over een jaar gepleit.

In de zaak waarin de familie achter het Lokerse ramen- en deurenbedrijf Engels, KBC Bank en KBC Groep vervolgd worden voor witwassen, heeft het Vlaams Gewest zich burgerlijke partij gesteld. Dat bleek vrijdag voor de correctionele rechtbank. De zaak wordt pas over een jaar gepleit.

De Tijd meldde donderdag dat het parket van Oost-Vlaanderen vier leden van de familie Engels en hun fiscaal advocaat vervolgt. De familie Engels begon zowat 13 jaar geleden miljoenen euro's zwart geld te repatriƫren die de familie tot dan in Zwitserland verborgen had gehouden. Het geld belandde in ons land op rekeningen van de familie bij KBC.

Alarmbellen

Voor het zwart geld hier toekwam, had de familie een deel van het geld fiscaal geregulariseerd. De dochter van de stichter zou belastingen en boetes hebben betaald op haar deel van het zwarte kapitaal. Haar broer zou dat niet hebben gedaan en dus een groot deel hebben witgewassen. KBC wordt als mededader vervolgd omdat bij de bank alarmbellen hadden moeten afgaan, maar de mogelijke witwasfeiten werden niet aangegeven.

De zaak werd vrijdag ingeleid voor de correctionele rechtbank. Het Vlaams Gewest stelde zich op de zitting burgerlijke partij. Waarom is niet meteen duidelijk. Mogelijk is er een verband met successierechten. 'We wisten niet van de burgerlijke partijstelling, we vallen uit de lucht', reageerde de advocaat van KBC.

Er werd een conclusiekalender opgesteld en de zaak wordt op 8 mei 2020 gepleit. Op 17 april komen de partijen mogelijk nog eens samen om te bepalen hoe lang er in mei gepleit zal worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud