Voorzitter Swedbank stapt op door witwasschandaal

Lars Idermark (rechts) onlangs op een persconferentie over het witwasschandaal. Links van hem CEO ad interim Anders Karlsson. ©REUTERS

De mediaheisa maakt het Lars Idermark naar eigen zeggen te moeilijk om het bosbouwbedrijf Södra te leiden.

Swedbank-voorzitter Lars Idermark treedt met onmiddellijke ingang terug. De Zweedse bank staat al geruime tijd onder druk door onderzoeken naar witwassen via het financiële concern en handel met voorkennis.

De bank ligt vooral onder vuur voor mogelijke witwaspraktijken in de Baltische staten. De zaak kwam aan het licht via de Zweedse nationale omroep. Er zou een band zijn met de grote fraudezaak rond Danske Bank.

Volgens Idermark is de media-aandacht die hij door de functie krijgt niet verenigbaar met zijn positie als topman van de bosbeheerder Södra. Hij wijst er in zijn verklaring ook op dat hij door de mediaberichtgeving over de affaire moeite had om directe fouten bij de bank te corrigeren. Dat de bank te maken heeft met privacy en wet- en regelgeving maakt het communicatieaspect volgens hem extra complex.

Onlangs nog bood Idermark zijn excuses aan voor de gebrekkige communicatie van de financiële instelling over het witwasschandaal. Kort daarvoor was topvrouw Birgitte Bonnesen weggestuurd. De vicevoorzitter van de raad van bestuur, Ulrika Francke, neemt de functie van Idermark over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud