Vragen bij nieuwe deal tussen Arco en Belfius

(foto: Belga) ©BELGA

Arco, het financiële ACW-vehikel dat grotendeels in vereffening is door de ondergang van Dexia, heeft in een recente transactie met Belfius een nieuw systeem van winstdeling opgezet. Belfius Insurance, de verzekeringsdochter van de staatsbank, zal namelijk drie jaar lang de dividenden op Elia-aandelen, die bovendien werden gekocht van Arco, delen met het ACW-vehikel.

Belfius Insurance meldde gisteren de overname van 1,4 miljoen Elia-aandelen, goed voor 2,3 procent van de beursgenoteerde beheerder van het hoogspanningsnet. Dat doet de participatie van de verzekeraar in de Bel20’er stijgen tot 5,4 procent. Belfius is daarmee nu de grootste aandeelhouder van Elia na Publi-T, een investeringsvehikel van de gemeenten in ons land.

Belfius Insurance meldt niet wie de aandelen verkocht. Maar uit de jongste vereffeningsverslagen van Arco bleek vorige week dat in december een deal werd gesloten over de verkoop van een pakket Elia-aandelen aan een niet nader genoemde partij. Dat blijkt nu Belfius Insurance te zijn, bevestigde de verzekeraar desgevraagd. Meer details over de transactie wou Belfius niet kwijt.

Voor hoeveel de Elia-aandelen gisteren van eigenaar wisselden, is niet precies bekend. Tegen de slotkoers van gisteren (34,59 euro) zijn ze 49 miljoen euro waard, maar volgens onze informatie gebeurde de verkoop tegen een wat lagere prijs van ruim 30 euro. In elk geval zijn er heel wat inkomsten mee gemoeid voor de vereffening. De diverse Arco-entiteiten hebben overigens nog een groot pakket Elia’s over.

Dividend

Met de aankoop houdt het echter niet op. Naar De Tijd vernam bedong Arco bij Belfius Insurance ook dat de verzekeraar de volgende drie jaar een onbekend deel van het dividend uit de Elia-aandelen doorstort naar Arco.

Daar zijn geen grote bedragen mee gemoeid en bovendien komen dergelijke afspraken wel eens vaker voor. Maar in dit geval roepen ze vragen op. Niet alleen omdat de vroegere Dexia Bank België en haar verzekeringsdochter het pakket kopen - Belfius haalde het van andere partijen die benaderd werden - maar ook en vooral omwille van de deal rond de dividenden.

Die doet immers denken aan de omstreden ACW-winstbewijzen bij Belfius die in principe uitgerekend vandaag worden omgezet in een ander systeem, waarbij ook nog jaarlijks geld naar het ACW zal vloeien.

Belfius is bovendien een ex-geldschieter van Arco en nu een grote schuldeiser. De bank en de groep hebben ook een geschil rond de Dexia-aandelen van Arco die de bank in pand heeft. Ten slotte is er de waarborg van de federale staat, de Belfius-eigenaar, voor de Arco-coöperanten, maar die staat op de helling door een advies van de auditeur bij de Raad van State.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud