VS richten pijlen al op volgende doelwitten

Ook de Franse bank Société Générale loopt in het vizier van de VS. ©Bloomberg

De Amerikaanse autoriteiten hebben nog maar net de zaak met de Franse bank BNP Paribas geschikt, of ze richten hun pijlen al op andere financiële instellingen. Opnieuw lopen Europese banken in het vizier.

Nu de Amerikaanse autoriteiten de Franse bank BNP Paribas een monsterboete van 8,8 miljard dollar (6,5 miljard euro) opgelegd hebben voor inbreuken op het Amerikaanse handelsembargo tegen een reeks schurkenstaten, gaan ze allerminst op hun lauweren rusten.

De VS nemen ook de dollartransacties van een hele reeks andere financiële instellingen in het vizier. Opnieuw vormen enkele Franse banken het doelwit. De Amerikanen gaan na of ook Crédit Agricole en Société Générale het Amerikaanse handelsembargo tegen schurkenstaten als Cuba, Sudan en Iran overtraden.

Audit

Crédit Agricole en SocGen lieten in hun meest recente jaarverslagen al weten zelf een interne audit uit te voeren om na te gaan of ze de Amerikaanse wetgeving overtreden hebben.

Maar ook de Duitse financiële instellingen Deutsche Bank en Commerzbank lopen in het vizier van de Amerikaanse autoriteiten. Ook zij zouden dollartransacties met schurkenstaten uitgevoerd hebben.

Verzoeken

In zijn meest recente jaarverslag gaf Deutsche Bank aan 'verzoeken om informatie van de Amerikaanse regulatoren ontvangen te hebben' en 'met hen samen te werken'. Maar het is onduidelijk hoe ver het Amerikaanse onderzoek al gevorderd is.

Ook het Italiaanse Unicredit moet een boete vrezen wegens een inbreuk op het Amerikaanse handelsembargo.

Banamex, de Mexicaanse dochter van de Amerikaanse financiële instelling Citigroup, krijgt de Amerikaanse justitie dan weer achter zich aan omdat de bank onvoldoende toezicht gehouden zou hebben op geldtransfers aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud