Waarde Bankia duikt onder nul

Een betoger protesteert tegen fraude bij Bankia.(reuters) ©REUTERS

De economische waarde van de Spaanse probleembank Bankia is negatief en bedraagt -4,2 miljard euro. Dat maakte het noodfonds voor de Spaanse bankensector bekend.

Bankia is de grootste van de vier banken die de Spaanse overheid dit jaar nationaliseerde. Na een evaluatie blijkt dat de 'economische waardering' van de probleembank in het rood is gedoken: -4,2 miljard euro.

Ook het moederhuis Banco Financiero y de Ahorro (BFA) staat flink in de min: -10,4 miljard euro. Dat maakte de FROB, het Spaanse noodfonds voor de banken, bekend in een mededeling.

Madrid nationaliseerde Bankia in mei om de instelling van het faillissement te redden. Bankia is naar activa de op drie na grootste bank van Spanje.

De FROB kondigde tien dagen geleden al de verliezen van de drie andere genationaliseerde banken aan. CatalunyaCaixa slikte een verlies van 6,7 miljard euro; Banco de Valencia 6,3 miljard euro en Novagalicia 3,1 miljard.

De geschatte verliezen dienen als basis voor de berekening van de bedragen aan staatssteun die de genationaliseerde banken een van de volgende dagen krijgen. Op dat moment, in de eerste helft van januari, worden de gewone aandeelhouders zo goed als weggeveegd. Bij die 350.000, vaak kleine, aandeelhouders zitten veel gewone Spanjaarden met weinig financiële kennis, die met agressieve marketing ertoe werden overhaald te investeren in de bank. 

Europa springt de Spaanse banksector voor ten hoogste 100 miljard euro bij. Daarvan wordt de komende dagen een kleine 37 miljard euro vrijgegeven.

Als alles volgens planning verloopt, krijgt Bankia 17,96 miljard euro noodhulp. Voor Novagalicia gaat het om 5,425 miljard euro, voor CatalunyaCaixa om 9,084 miljard euro en voor Banco de Valencia om 4,5 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud