Deutsche Bank boekt eerste jaarwinst sinds 2014

Christian Sewing, de CEO van Deutsche Bank. ©AFP

Ondanks haar eerste winst in vier jaar blijft de grootste bank van Duitsland bijzonder kwetsbaar. Geruchten over een fusie met concurrent Commerzbank klinken luider dan ooit.

Terwijll Deutsche Bank  in 2017 nog voor 735 miljoen euro in het rood was gedoken, kon de bank vrijdagochtend eindelijk nog eens winst voorleggen. Dat er vorig jaar een nettowinst van 341 miljoen euro werd geboekt, bewijst volgens topman Christian Sewing dat de bankgroep weer op het juiste spoor zit. De groep kon meer in de kosten kon snijden dan ze zelf had vooropgesteld, wat een meevaller was. 

Deutsche Bank wordt al jaren geplaagd door financiële schandalen en in de zakenbankpoot, jarenlang de winstmotor van de groep, loopt het ook voor geen meter. Door de aanhoudende malaise zakte het aandeel de afgelopen maanden naar een absoluut diepterecord. 

Weinig vertrouwen

-23%
Slabakkende obligiatiehandel
In de marktenzalen daalden de inkomsten uit de obligatiehandel in het vierde kwartaal van 2018 met liefst 23 procent.

Ondanks de winstcijfers voor 2018 zijn beleggers nog niet geneigd om te geloven dat het ergste leed geleden is. Om te beginnen bleven de resultaten onder de verwachtingen, want de markt had gerekend op een jaarwinst van 420 miljoen euro.

Wat nog minder vertrouwen geeft in de toekomst is dat de groep ook in de laatste drie maanden van het jaar slechter presteerde dan gevreesd. Deutsche Bank dook in het vierde kwartaal voor 409 miljoen euro in het rood. Analisten hadden nochtans gemikt op een verlies van 268 miljoen euro.

Opnieuw vormt de zakenbankdivisie, waar de omzet al acht kwartalen krimpt, de kern van het probleem. Amerikaanse grootbanken als Morgan Stanley en JPMorgan merkten eerder al op dat de malaise op de financiële markten zwaar woog op de inkomsten uit hun marktenzalen. Bij Deutsche Bank bleek dat niet anders. Vooral de obligatiehandel, de lucratiefste tak in de marktenafdeling, kwam tot stilstand, waardoor de inkomsten in die afdeling met 23 procent daalden.  

Hoe de Belgische dochter van Deutsche Bank het er vorig jaar vanaf bracht, is nog niet bekend. De publicatie van de Belgische cijfers volgt in de lente. In België is Deutsche Bank vooral bekend als retailbank en vermogensbeheerder, marktenzaalactiviteiten heeft de groep hier niet. In 2017 zag ze haar winst voor belastingen tot nul herleid door extra investeringen in regelgeving en IT-systemen.

Fusiegeruchten

In de aanloop naar de publicatie van de jaarcijfers zwollen ook de geruchten aan dat Deutsche Bank zou fuseren met de tweede grootste bank van Duitsland, Commerzbank. Sinds eind vorig jaar zijn er signalen dat Berlijn aanstuurt op zo'n bankenhuwelijk. 

In een conferencecall met analisten ontkende topman Sewing dat hij druk voelt. Hij benadrukte dat hij zijn strategische plannen dit jaar met het volste vertrouwen voort kan uitvoeren. Eerder klonk het ook al bij bestuursleden van Deutsche Bank dat ze een fusie niet zien zitten.

ECB

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) is maar een matige liefhebber van een samensmelting met Commerzbank, dat zelf nog zijn wonden likt na de bankencrisis van 2008. Volgens de Duitse krant Süddeutsche Zeitung stelt Frankfurt onder meer als voorwaarde dat beide banken rendabel moeten zijn voor ze kunnen samensmelten, wat nog niet het geval is.

Bovendien moeten de aandeelhouders van beide instellingen bereid zijn om extra kapitaal in de nieuwe bankgroep te pompen. Voor de aandeelhouders van Deutsche Bank, dat twee jaar geleden al een pijnlijke kapitaalverhoging doorvoerde, kan dat een extra obstakel zijn.

Uitkijken naar ING en BNP Paribas

Vanaf volgende week trekt ook het resultatenseizoen in de Belgische banksector zich op gang. Nu woensdag maakt zowel het Nederlandse ING als het Franse BNP Paribas zijn cijfers voor 2018 bekend. Voor KBC is het wachten tot 14 februari.

Volgens een consensus verzameld door het financiële persagentschap Bloomberg boekte ING in 2018 een nettowinst van 5,3 miljard euro, tegenover 4,9 miljard euro in het jaar daarvoor. Dat resultaat had nog hoger kunnen liggen als ING afgelopen herfst geen schikking van 775 miljoen euro had moeten  treffen om verdere vervolging in een aantal witwaszaken te vermijden. Beleggers zullen extra aandacht besteden aan de mate waarin ING in de kosten kan snijden, en het dividend op peil weet te houden. 

Ook belangrijk: kan ING in een moeilijk marktklimaat de commissie-inkomsten uit de verkoop van financiële producten verder opkrikken? De Belgische dochter van ING slaagde daar in het derde kwartaal alvast in, terwijl er eindelijk ook een einde kwam aan de dalende rentemarges. Vraag is of die trend kon worden verdergezet in de laatste drie maanden van vorig jaar. 

Franse marktenzalen

BNP Paribas laat nog niet helemaal in zijn kaarten kijken als het over de Belgische activiteiten gaat. De groep zal woensdag wel meegeven hoe de Belgische retailtak van dochter BNP Paribas Fortis het ervan heeft gebracht in 2018. Maar op nieuws over andere divisies van BNP Paribas Fortis, zoals de zakenbankpoot, de leasingdochter Arval of de Turkse dochter TEB, is het wachten tot de lente. Door de gekelderde Turkse lira is de verwachting dat de Turkse dochter zwaar zal wegen op de resultaten van BNP Paribas Fortis.

Bij de Franse moedergroep is het vooral uitkijken naar de resultaten van de marktenzaaldivisie. Net zoals Deutsche Bank en andere grootbanken heeft ook  BNP Paribas al meerdere kwartalen na elkaar zwaar te lijden onder de slabakkende obligatiehandel. Nu de Italiaanse economie in een recessie is beland komt ook BNP Paribas' Italiaanse dochter nog wat meer in de spotlights te staan, terwijl er ook wordt uitgekeken naar een updat over de hervormingen in het Franse retailnetwerk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud