'We beginnen nu pas echt de impact van de crisis te zien'

KBC-baas Johan Thijs. ©BELGA

KBC zette in het tweede kwartaal 845 miljoen euro opzij voor toekomstige kredietverliezen als gevolg van de coronacrisis. Nu de steunmaatregelen van de overheid wegvallen, zullen die probleemkredieten stilaan beginnen oplopen, zegt topman Johan Thijs.

'Winter is coming'. Dat is kort samengevat de boodschap die KBC donderdag meegaf bij de publicatie van zijn halfjaarresultaten. Ondanks de economische ravage die de coronapandemie aanrichtte moest KBC tot dusver nog niet zoveel kredietverliezen slikken. Maar nu de steunmaatregelen die de overheid bij het begin van de crisis invoerde geleidelijk aan uitdoven, lijkt het maar een kwestie van tijd voor KBC en andere banken overspoeld worden door een golf van wanbetalingen als gevolg van de crisis. 'We beginnen inderdaad nu pas echt de eerste gevolgen van deze crisis te zien', geeft KBC-topman Johan Thijs mee.

'Al zal het wellicht tot begin volgend jaar duren voor we een volledig beeld van de impact zullen hebben. Bedrijven en afnemers van woonkredieten kunnen namelijk tot het einde van het jaar uitstel van betaling krijgen voor hun lening. Momenteel maakt 8 tot 9 procent van onze klanten gebruik van die regeling.'

70 procent minder winst

Zodra de betaalpauze voor die klanten voorbij is, dreigt het aantal wanbetalingen bij KBC op te lopen. Om die reden boekte de bank en verzekeraar tussen april en eind juni 845 miljoen euro aan waardeverminderingen op mogelijke probleemkredieten. De impact op de halfjaarcijfers die de groep donderdag voor beurstijd publiceerde, was navenant: in combinatie met dalende rente-inkomsten, zag KBC de nettowinst in het tweede kwartaal met zo'n 72 procent kelderen naar 210 miljoen euro. KBC deed het daarmee wel beter dan de 153 miljoen euro die analisten hadden voorspeld.

210 miljoen
nettowinst
KBC boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 210 miljoen euro. Dat is 72 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Toen KBC in mei de resultaten voor het eerste kwartaal publiceerde, had topman Johan Thijs aangegeven dat de bank en verzekeraar dit jaar 1,1 miljard euro aan kredietverliezen zou moeten slikken. Dat was het basisscenario, klonk het toen. In het slechtste geval zou de coronafactuur kunnen oplopen tot 1,6 miljard euro.

Maar in zijn rapport voor het tweede kwartaal herhaalt KBC dat het bij zijn basiscenario van 1,1 miljard euro blijft. Voorlopig althans, want de bank geeft in een disclaimer mee dat de langetermijnvooruitzichten voor de economie ook afhankelijk zijn van nieuwe besmettingsgolven.

Kostenbesparingen

In de eerste drie maanden was KBC nog voor 5 miljoen euro in het rood gegaan. Dat was toen deels te wijten aan de slechte prestatie van de marktenzalen, die te lijden hadden aan het tumult op de financiële markten in de aanloop naar de coronacrisis. Die tradinginkomsten hebben zich in het tweede kwartaal hersteld.

-6%
KBC let op de kleintjes
De bankgroep drong de werkingskosten tegenover het eerste kwartaal met 6 procent terug

Bovendien heeft KBC de kosten verder kunnen drukken. De werkingskosten liggen vandaag 8 procent onder die van vorig jaar en 6 procent onder het peil van het eerste kwartaal, klinkt het. 'In vergelijking met vorig jaar liggen de kosten 80 miljoen euro lager', zegt Thijs daarover. 'We bespaarden op personeelskosten door onder andere contracten met interims en consultants stop te zetten. Zodra de crisis losbarstte zetten we ook het mes in de kosten voor marketing en events. Daardoor is de verhouding tussen onze kosten en inkomsten maar een fractie hoger dan in normale tijden.'

Tsjechische winstmotor in neutraal

Daar staat tegenover dat de rente-inkomsten, zeg maar de omzet die de bank haalt uit haar kernmetier, onder druk blijven staan. In tegenstelling tot andere banken kon KBC die inkomsten lange tijd op peil houden door cash die niet in kredieten wordt omgezet te parkeren bij de centrale bank van Tsjechië, een van de thuismarkten van de groep.

Banken die dat soort 'overtollige cash' parkeren bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten daar een strafrente op betalen, maar in Tsjechië ontving KBC lange tijd een rente voor die deposito's. Dat is sinds de coronacrisis veranderd. Nu ook de Tsjechische centrale bank is overgegaan tot renteverlaging, ziet KBC die winstmotor wegvallen. In combinatie met de moeilijke martkomstandigheden vielen de rente-inkomsten in het tweede kwartaal zo 9 procent lager uit dan in het kwartaal daarvoor. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar was er een terugval met 4 procent. Voor heel 2020 rekent KBC nu op 4,4 miljard euro aan rente-inkomsten

Geen interimdividend

KBC bevestigt ten slotte dat het geen interim-dividend uitkeert in het najaar. Nadat de ECB eerder dit jaar de banken had opgelegd om hun cash zoveel mogelijk in huis te houden, had KBC al zijn normale dividend over 2019 geschrapt.

Maar net als andere banken liet de groep de deur op een kier om nog iets uit te keren in het najaar. Maar eind vorige maand verbood de Nationale Bank in ons land dat banken en verzekeraars dit jaar nog dividenden zouden uitbetalen. Pas in de lente van volgend jaar, na de publicatie van de jaarcijfers, zal KBC aankondigen welk deel van de winst het naar de aandeelhouders laat vloeien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud