Advertentie

'We zijn met te veel en verdienen te veel'

Morgan Stanley-CEO James Gorman (foto: Bloomberg)

Er zijn te veel bankiers en ze verdienen ook nog eens veel te veel. Dat zegt niet een of andere Occupy Wall Street-kruisvaarder, maar James Gorman, CEO van Wall Street-reus Morgan Stanley.

'Er is veel te veel capaciteit en de verloning is veel te hoog.' Dat is in een gesprek met zakenkrant Financial Times de ongezouten mening van Morgan Stanley-CEO James Gorman over zijn eigen sector.

Morgan Stanley is dit jaar al bezig 4.000 jobs weg te snijden. Maar daar stopt het niet. Het nummer twee van Wall Street maakt er geen geheim van dat er ook in 2013 een hakbijlronde komt. Simpel gesteld: de aandeelhoudersreturn is nu bedroevend laag omdat zakenbanken nog altijd de loonschalen van de gouden tijden hanteren, terwijl die gouden tijden door de strenge regelgeving én zware concurrentie van hefboomfondsen en private equity definitief voorbij zijn.

'Als aandeelhouder heb ik oor voor de aandeelhoudersvisie dat onze industrie nog altijd te veel betaald wordt', zegt Gorman. 'Wall Street krikte traditioneel in moeilijke tijden de verloning als percentage van de inkomsten op, om personeel aan boord te houden. Dat is een Wall Street-klassieker: kop ik win, munt jij verliest. Welnu, het huidige Wall Street-management is strenger en de aandeelhouders zijn zeer zeker strenger.'

Gorman is ook nuchter en verwacht bijlange niet een terugkeer naar de gloriedagen, toen Wall Street-huizen vlotjes 15 à 20 procent rendement op eigen vermogen haalden. 'We halen nu 5 procent. Kunnen we aan 10 procent raken? Dat is voor mij een veel interessantere vraag dan of we aan 15 procent raken en terugkeren naar de glorietijd. Een glorietijd die sowieso fundamenteel fout zat.'

Gorman probeert sinds de bankencrisis van 2008 Morgan Stanley fundamenteel om te turnen. De focus ligt niet langer op volatiele trading-inkomsten, maar wel op vermogensbeheer. Maar zowel in retailbankieren als in privaatbankieren voor zeer vermogend cliënteel is de concurrentie bikkelhard.

Morgan Stanley is niet de enige zakenbank die keihard snoeit. Ook Deutsche Bank, Credit Suisse en UBS snijden personeel weg; onlangs zette ook ING het mes in de marktenzaal.

Goldman Sachs verminderde in september de verloning voor de analisten die de beroemde twee jaar durende intensieve opleiding bij de zakenbank volgen. Goldman was het naar verluidt beu analisten op te leiden en stevig te verlonen, om die vervolgens weggesnoept te zien worden door concurrerende hefboomfondsen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud