Advertentie

Weer uitstel in Optima-zaak

Voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur. ©BELGA

De raadkamer in Gent heeft woensdag haar beslissing over de eventuele verwijzing van vroegere toplui van de failliete Optima-bank naar de correctionele rechtbank uitgesteld tot 12 januari.

Voormalig topman en hoofdaandeelhouder Jeroen Piqueur, en voormalig politicus Luc Van den Bossche, die directievoorzitter van Optima Bank is geweest, hadden bijkomende onderzoeksdaden gevraagd. De onderzoeksrechter wees die vraag af, maar Piqueur en Van den Bossche gingen daartegen in beroep. Nu moet eerst de kamer van inbeschuldigingstelling daarover oordelen.

Vangen ze bot, dan kunnen hun advocaten nog een controle vragen van de rechtmatigheid van de rechtspleging. Dat kan opnieuw leiden tot maandenlang uitstel.

De raadkamer had in juni haar beslissing al een keer verdaagd.

De Optima Bank ging in juni 2016 failliet. Voormalig topman Piqueur is in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. Volgens de onderzoekers zijn er voldoende aanwijzingen om hem te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

Voor 14 personen en vennootschappen wordt de verwijzing gevraagd, onder hen dus ook de socialistische ex-minister Luc Van den Bossche.

Persoonlijk faillissement

Vorige maand maand bevestigde het hof van beroep van Gent het persoonlijk faillissement van Piqueur, begin 2019 uitgesproken door de ondernemingsrechtbank.

De curatoren van de failliete Optima Bank ramen het passief na het faillissement van de bank momenteel op een bedrag tussen 100 en 115 miljoen euro. Maar er kon al voor 88 miljoen euro activa gerealiseerd worden. Volgens Piqueur toont dat aan dat de bank nooit failliet had moeten gaan.

De curatoren hebben al voor 44,6 miljoen euro uitgekeerd aan de schuldeisers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud