Wells Fargo boekt recordwinst

Wells Fargo moet minder geld opzij zetten voor slechte kredieten. (Reuters)

Wells Fargo heeft in 2011 een recordwinst geboekt van 15,9 miljard dollar (12,4 miljard euro), ruim een kwart meer dan het jaar ervoor. Daarmee klopt de Amerikaanse bank de analistenverwachtingen.

De nettowinst van Wells Fargo kwam over het vierde kwartaal uit op 4,11 miljard dollar of 73 dollarcent per aandeel. Dat is een vijfde meer dan in het vierde kwartaal van 2010. Analisten hadden gemikt op een nettowinst van 72 dollarcent per aandeel.

Over 2011 steeg de nettowinst met 28 procent tot 15,9 miljard dollar.

'Ik ben uiterst tevreden met de prestatie van Wells Fargo in 2011', zegt topman John Stumpf. De bank plant 'om nog meer kapitaal uit te keren aan de aandeelhouders'.

Dat is goed nieuws voor onder meer Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett. Buffett is de grootste aandeelhouder van Wells Fargo, met een belang van 6,9 procent.

Woonkredieten

Wells Fargo heeft de resultaten te danken aan 'sterke deposito's, een groei in de kredieten en een record in de verkoop van gebundelde producten', aldus de topman nog. De bank nam tijdens de financiële crisis rivaal Wachovia over en werd zo de grootste verlener van woonkredieten in de Verenigde Staten.

Nu het aantal werklozen in de VS onlangs is beginnen te dalen, betalen klanten hun leningen weer meer op tijd af. Wells Fargo nam voor 2 miljard dollar voorzieningen voor slechte kredieten. Een jaar geleden was dat nog 3 miljard dollar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud