Werknemers banksector krijgen eenmalige premie van 200 euro

Werknemers in de banksector hebben zicht op een eenmalige premie van 200 euro netto.

De bijna 51.000 werknemers in de banksector krijgen een eenmalige premie van netto 200 euro nu er een sectorakkoord werd bereikt met de werkgevers.

De bankenkoepel Febelfin en drie vakbonden (ACLVB, ABVV en ACV Puls) sloten maandag een nieuw interprofessioneel akkoord dat loopt tot eind volgend jaar. Het Franstalige CNE beraadt zich pas op 8 oktober over de deal, maar kan die niet meer tegenhouden. 

Dankzij het akkoord hebben de werknemers in de banksector dus zicht op een eenmalige nettopremie van 200 euro. Vakbonden en directie zullen nu op bedrijfsniveau moeten uitwerken onder welke vorm die premie wordt uitgekeerd. Als daar binnen de drie maanden geen akkoord over is, wordt de premie automatisch opgetrokken tot 300 euro bruto. De laagste barema's, categorie 1 en 2, worden daarnaast met 1,1 procent verhoogd.

De vakbonden tonen zich teleurgesteld over wat ze een magere koopkrachtstijging noemen. 'Maar beter een sectorakkoord dan helemaal geen akkoord,' klinkt het. Elke Maes van de christelijke vakbond wijst erop dat de bonden hun eis voor een recurrente premie hadden laten vallen in de hoop een hogere eenmalige premie uit de brand te slepen.

'Recht op deconnectie'

Een ander opvallend punt in het nieuwe akkoord is het 'recht op deconnectie'. Dat bepaalt dat werknemers na hun diensturen niet ingelogd moeten zijn. Tegelijk moet uiterlijk tegen eind volgend jaar een beleid rond telewerk uitgestippeld zijn. 'Vooral de kleinere banken hinken daar achterop', zegt Maes. Ook de cao rond landingsbanen die recht geeft op tijdskrediet vanaf 55 jaar werd verlengd.

Ondertussen blijft het wachten op een interprofessioneel akkoord voor de verzekeringssector. Eerder dit jaar werd wel een akkoord bereikt over een maximale loonstijging van 1,1 procent boven de index voor dit en volgend jaar. Maar er is nog niets beslist over wat nadien komt. De bonden eisen een recurrente loonsverhoging met 1,1 procent, maar de sectorfederatie Assuralia wil daar niet op ingaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud