Winst Belfius verschrompelt door coronaprovisies

De directie van Belfius presenteerde de halfjaarcijfers op een virtuele persconferentie.

Belfius kon in de eerste jaarhelft nipt uit de rode cijfers blijven met een nettowinst van 21 miljoen euro. De inkomsten uit de verzekeringstak konden de zware provisies voor kredieten in de banktak compenseren.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is Belfius met de kam door zijn kredietportefeuille gegaan. De bank heeft een reeks kredieten geïdentificeerd die zeker of mogelijk niet worden terugbetaald en zet daarvoor 393 miljoen euro opzij.

Dat is twaalf keer meer dan de 30 miljoen euro die in de eerste helft van vorig jaar als kredietprovisies werden geboekt. Het goede nieuws is wel dat Belfius er nu van uitgaat dat de portefeuille goed getest is en dat er geen uitzonderlijke kredietprovisies nodig zijn in de tweede jaarhelft.

De risicokosten decimeerden de halfjaarwinst van Belfius. De groepswinst zakte van 304 miljoen euro naar 21 miljoen euro.

Verzekeringen

Dat Belfius nog met winst kon afsluiten, is te danken aan de diversificatie van het bedrijf, zegt CEO Marc Raisière. De inkomsten uit beleggingen maakten dat de inkomsten met slechts 2 procent daalden tot 1,13 miljard euro. De schadeverzekeringstak deed het ook goed en leverde een stevige winstbijdrage.

Dividend

Belfius bevestigt ook dat het dit jaar geen dividend meer uitbetaalt aan zijn aandeelhouder, de Belgische staat. De Nationale Bank had vorige maand de financiële instellingen opgeroepen geen geld uit te delen aan de aandeelhouders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud