Winst Degroof Petercam herstelt na Spaanse exit

Bruno Colmant staat anderhalf jaar aan het hoofd van Degroof Petercam. ©saskia vanderstichele

De zaken- en vermogensbank Degroof Petercam zag de nettowinst verdubbelen in het pandemiejaar 2020. Dat komt door een stabiele bedrijfswinst en het wegvallen van kosten rond de Spaanse dochter.

'Ondanks de coronacrisis hebben we een verdienstelijk jaar gehad, ik ben er tevreden over. We zijn in 2020 voorbij een gevaarlijke kaap gevaren, maar de rebound is nu wel ingezet.' Zo keek CEO Bruno Colmant in een recent interview terug op het voorbije boekjaar bij de Brusselse bank Degroof Petercam. De groep die dit jaar 150 kaarsje mag uitblazen heeft haar jaarrekening voorgelegd aan de aandeelhouders en meldt enkele kerncijfers in een persbericht.

De totale netto-inkomsten daalden met 2 procent tot 469,2 miljoen euro. De lage rente en de verkoop van het Spaanse filiaal drukten de inkomsten, en de pandemie leidde tot een moeilijke eerste jaarhelft. Maar de commissie-inkomsten stegen vorig jaar wel fors.

Lagere belastingen

40 miljoen
NEttowinst
De nettowinst van Degroof Petercam verdubbelde naar 40 miljoen euro.

De brutobedrijfswinst stabiliseerde op 83 miljoen euro (-1,6%). Dat de nettowinst verdubbelde van 20,2 naar 40 miljoen euro is in dat licht wel opmerkelijk. Degroof Petercam kon enerzijds profiteren van lagere belastingen en zag ook enkele eenmalige lasten, die in 2019 zwaar op de winst hadden gewogen, wegvallen.

Vorig jaar verkocht Degroof Petercam zijn Spaanse filiaal aan sectorgenoot Andbank uit Andorra. De private bank miste schaalgrootte, waardoor de rendabiliteit ondermaats was. In 2019 had Degroof Petercam grote eenmalige waardeverminderingen in Spanje geboekt met het oog op de verkoop. Toen die in 2020 wegvielen, kon de groepswinst herstellen.

De bankgroep zag de activa van cliënten met 0,4 procent stijgen tot 75 miljard euro. Als de verkoop van het Spaanse filiaal buiten beschouwing wordt gelaten, gaat het om een groei van 2,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud