'Winstgevendheid Belgische banken blijft onder druk'

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De vooruitzichten voor de Belgische economie zijn goed. Maar hoe dan ook zal de lage rente de komende jaren blijven wegen op de winstcijfers van de banken, zegt het ratingbureau Moody's.

Eerst het goede nieuws. Volgens het nieuwe rapport dat Moody's donderdag publiceerde zijn de belangrijkste Belgische banken vandaag voldoende gekapitaliseerd om eventuele nieuwe schokken op te vangen. Ze bevinden zich ook in rustiger vaarwater omdat ze de voorbije jaren het puin van de crisis grotendeels hebben weggewerkt.

Bovendien verwacht Moody's dat de Belgische economie de komende jaren verder zal groeien. Al blijft een chaotische afloop van de brexitdiscussies wel een belangrijk risico. 

Ondanks die mooiere vooruitzichten zal de winstgevendheid van de meeste banken in ons land onder druk blijven staan, waarschuwt Moody's. Dat heeft alles te maken met de lage rente. Die leidt ertoe dat banken minder winstmarges kunnen puren uit hun rente-inkomsten. 

Het derdekwartaalrapport dat KBC donderdagochtend publiceerde, illustreert duidelijk wat er aan de hand is. De Belgische tak van KBC  zag in het derde kwartaal niet alleen haar rente-inkomsten 13 procent lager uitvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Omdat ze die inkomsten zelf aan een lagere rente moest herinvesteren, en door commerciële druk op de marge van sommige producten die de bank aanbiedt, puurde KBC daar ook minder inkomsten uit. Aan 1,51 procent kwam de nettorentemarge van KBC in het derde kwartaal 27 basispunten lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het helpt ook mee te verklaren waarom het aandeel KBC donderdag toch terrein verliest hoewel de groep een hogere nettowinst wist voor te leggen dan analisten hadden verwacht. 

Banken proberen dat lagerente-effect nu al een tijd te counteren door meer kredieten te verschaffen en andere bronnen van inkomsten aan te boren. Zo proberen veel financiële instellingen extra commissie-inkomsten binnen te halen door bijvoorbeeld meer in te zetten op de verkoop van beleggingsproducten. Maar de kredietportefeuille doen aanzwellen en extra commissie-inkomsten zoeken kunnen het negatieve effect van de lage rente maar deels compenseren, zegt Moody's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud