Wissel Belfius-top rond

Marc Raisière gaat vanaf begin 2014 Belfius leiden als CEO (foto: Thomas De Boever). ©Thomas De Boever

Na het kernkabinet van de federale regering heeft woensdagnamiddag ook de raad van bestuur van Belfius het licht op groen gezet voor een reeks wissels aan de top van de bank-verzekeraar die helemaal in overheidshanden is. De eerder bekendgeraakte stoelendans wordt daarmee bevestigd.

De verandering aan de top van Belfius houdt in dat bestuurder Guy Quaden, de gewezen gouverneur van de Nationale Bank van België, tot eind dit jaar de voorzittershamer overneemt en dat CEO Jos Clijsters vanaf 1 januari 2014 Quaden als voorzitter opvolgt.

Marc Raisière, nu nog topman van de verzekeringstak van Belfius, neemt dan tegelijk de fakkel over van Clijsters. Wie Raisière opvolgt als CEO van Belfius Insurance zal 'in de komende maanden' worden geregeld, laat Belfius woensdagavond weten.

Dat Clijsters en Raisière niet meteen doorschuiven heeft onder meer te maken met het feit dat eerst de opvolging van Raisière moet worden geregeld.

Oude fraudezaak

De federale regering moest voor de zomer in het Belfius-dossier in actie komen nadat Alfred Bouckaert, de toenmalige voorzitter van de bank-verzekeraar, onverwacht opgestapt was nadat een fraudezaak van bijna een kwarteeuw geleden weer de kop opstak. De kans bestaat dat Bouckaert zich in die zaak voor de rechter moet verantwoorden. Hij besloot daarom de eer aan zichzelf te houden.

Aanvankelijk leek het een eenvoudig dossier: er diende gewoon een nieuwe voorzitter gevonden te worden. Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. De regering vond niemand bereid in de voetsporen te treden van Bouckaert, die zijn mandaat bijna voltijds uitoefende. De nieuwe voorzitter van de raad van bestuur moet bovendien Franstalig zijn, want met Jos Clijsters is de directievoorzitter al Nederlandstalig. Onder meer Philippe Maystadt bedankte. 

Omdat ze niet kon blijven wachten, nam de overheid uiteindelijk haar toevlucht tot plan B: Jos Clijsters tot voorzitter kronen en een nieuwe (Franstalige) CEO zoeken. Voor die laatste functie viel het oog op Marc Raisière die vorig jaar aantrad als topman van de verzekeringstak van Belfius. Dat is de winstmotor van de financiële groep.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud