Witwasschandaal teistert bankaandelen

©REUTERS

Uit het internationale onderzoek 'Troika Laundromat' blijkt dat criminelen via een netwerk van banken voor miljoenen aan geld hebben witgewassen. Een groot aantal Europese banken blijkt betrokken bij het schandaal en beleggers kiezen eieren voor hun geld.

Het verhaal dat de grootste bank in Noord-Europa, Nordea, ruim 700 miljoen euro aan mogelijk dubieus geld liet passeren, veroorzaakte maandag ophef. Maar de Finse bank is niet de enige die in het vizier komt. De Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), een wereldwijd samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten, maakte de jongste dagen details over gelijkaardige gevallen bekend.

Laundromat

In het project Troika Laundromat onderzochten de journalisten 1,3 miljoen gelekte banktransacties van 238.000 bedrijven. Daaruit moet blijken dat miljarden aan verdacht Russisch geld via twee Litouwse banken, Ukio Bankas en Snoras, en een netwerk van offshorevehikels anoniem de wereld rond konden gaan en zo in de VS en Europa terechtkwamen. De naam Troika wijst naar Troika Dialog, indertijd de grootste privé-investeringsbank van Rusland.

De rode draad in het verhaal: de Baltische staten fungeerden als hub voor gigantische sommen aan verdacht Russisch geld. Tal van andere Europese banken zouden als ‘correspondent bank’ gelieerd zijn. Zo bracht De Tijd eerder uit dat via twee bankrekeningen van Ukio Bankas bij ING België 1,7 miljard euro aan Russisch misdaadgeld is witgewassen.

Raiffeisen

Via Troika Laundromat komen nu meer namen naar boven. Het aandeel van Raiffeisen Bank International zakte gisteren met 12 procent na een artikel op Addendum.org dat de voorganger van de Oostenrijkse bank (RZB) zou geholpen hebben om geld gelinkt aan Russische belastingfraude wit te wassen.

In Duitsland schreef Süddeutsche Zeitung dat tussen 2003 en 2017 meer dan 889 miljoen dollar gevloeid is tussen rekeningen van Deutsche Bank  en de Troika Laundromat. De in zwaar weer verkerende Duitse bank verloor op de beurs 0,9 procent.

Nederlandse media brachten uit dat 43 miljoen euro is overgeschreven naar de rekening van een klant van Rabobank. Via rekeningen van ABN AMRO zou voor 190 miljoen euro met geld zijn geschoven. Ook rekeningen van ING blijken gebruikt te zijn door criminelen. Het aandeel ING zakte 3,3 procent. ABN AMRO verloor 1,3 procent, hoewel het benadrukte dat de bewuste activiteiten niets meer met de huidige bank te maken hebben. Ze werden een onderdeel van The Royal Bank of Scotland na de opknipovername van de bank. Het aandeel RBS zakte met 2,4 procent.

IJsberg

Beleggers vrezen dat de witwaszaken heel wat banken kunnen treffen. De in Rusland in ongenade gevallen Bill Browder, de topman van het investeringsfonds Hermitage Capital Management, maakt al jaren jacht op witwasconstructies van banken en liet gisteren verstaan dat ‘dit slechts de top van de ijsberg is’.

In een eerste golf kwamen vooral de Baltische filialen van Noord-Europese banken in beeld. Vorig jaar gaf Danske Bank toe dat er vragen zijn over 230 miljard dollar die bij zijn Estse divisie passeerde. De grootste Zweedse bank Swedbank volgde vorige maand. De overheden in Scandinavië, Estland en Litouwen zijn onderzoeken gestart en ook in het Verenigd Koninkrijk en de VS wordt de zaak rond Danske Bank onderzocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud