Witwaszaak ING krijgt mogelijk staartje

©Photo News

De witwaszaak die door de Nederlandse bankgroep ING is geschikt, krijgt mogelijk nog een staartje. De Nederlandse Stichting Tuchtrecht Banken heeft een informatieverzoek ingediend bij de bank, de eerste stap op weg naar een mogelijke tuchtrechtzaak.

Afhankelijk van de informatie die binnenkomt, besluiten de aanklagers van de stichting of ze een onderzoek beginnen.

De stichting kan alleen bankiers bestraffen voor zaken die na 1 april 2015 hebben plaatsgevonden. Op dat moment werd de bankierseed in Nederland wettelijk verplicht. Met het afleggen van die eed beloven bankiers onder meer zich aan de wet te zullen houden, zich verantwoordelijk te gedragen naar de samenleving, de klant centraal te stellen en zich in te zetten voor het vertrouwen in de financiële sector.

Als het daadwerkelijk tot een tuchtrechtzaak komt tegen de betrokken bankiers bij ING, dan kunnen die een beroepsverbod tot drie jaar krijgen. Ook een boete van maximaal 25.000 euro is mogelijk. Verder kan de rechter een berisping of het verplicht volgen van een cursus opleggen.

Eerder deze week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het openbaar ministerie. Daarnaast betaalt ING de overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016.

De schikking kwam ING op de nodige kritiek te staan vanuit de politiek. Minister van Financiën Wopke Hoekstra had donderdag een 'intensief gesprek' gehad met president-commissaris (voorzitter) Hans Wijers van ING. Hij is daarin naar eigen zeggen "glashelder" geweest over wat hij vindt van de witwasaffaire. Over de inhoud van het gesprek wilde Hoekstra na afloop niets kwijt, ook omdat hij eerst de Tweede Kamer wil informeren. 'Ik vind het niet chic, niet richting de Kamer maar ook niet richting de heer Wijers, om er verder nog wat over te zeggen', zei hij.

Eerder op de dag toonde Hoekstra zich uitermate ontstemd over de kwestie. 'Het is zeer ernstig dat kennelijk de commercie zo duidelijk heeft gewonnen van de regelgeving, zo zeer dat er ook strafbare feiten zijn erkend.' Hij zei ook dat hij de zaak 'uitvoerig' heeft besproken tijdens een regulier overleg met president Klaas Knot en toezichtdirecteur Frank Elderson van De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland.  .

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat de raad van commissarissen van de bank de positie van topman Ralph Hamers tegen het licht houdt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud