Zakenbank helpt BNP Paribas aan winstgroei

De Belgische retailtak van BNP Paribas zag de winst in het tweede kwartaal dalen. ©Photo News

De sterke prestatie van de zakenbankdivisie hielp de grootste Franse bank aan een 3 procent hogere kwartaalwinst. In ons land stegen de kredieten en de deposito's, maar zakte de winst.

De Belgische overheid, sinds de bankencrisis en de Fortis-redding de grootste aandeelhouder an BNP Paribas , kan tevreden terugkijken op het afgelopen kwartaal. De Franse bank klopte de analistenverwachtingen met een omzetgroei van 0,2 procent en een 3 procent hogere groepswinst van 2,47 miljard euro. De analisten hadden voor deze cijfers dalingen verwacht. 

De groepswinst werd vooral vooruit geholpen door de sterke prestatie van de zakenbank die kon profiteren van goede marktomstandigheden en een kostenbesparingsplan van 350 miljoen euro dat in februari werd gelanceerd.

BNP Paribas kon de winst ook opkrikken door een zoveelste meerwaarde (612 miljoen euro) op de verkoop van aandelen van SBI Life. De participatie in deze Indiase verzekeraar is nu bijna volledig afgebouwd. In de Verenigde Staten moest echter 500 miljoen euro goodwill afgeboekt bij BancWest, de holding boven enkele lokale banken.

Fortis

In ons land zag de retaildivisie, een deel van de activiteiten van BNP Paribas Fortis, de winst voor belastingen met 5,8 procent dalen tot 325 miljoen euro.

De deposito's stegen met 5,2 procent omdat particuliere klanten ondanks de lage rente geld blijven opstapelen op de spaarrekeningen. De grootste Belgische bank kon tegelijk de kredieten opkrikken met 4,6 procent. Maar door de lage rente zakten de rente-inkomsten met 6,6 procent.

De aanhoudende herstructureringen leverden wel resultaat op: de kosten daalden met 3,1 procent. Sinds vorig jaar gingen 65 kantoren dicht, en dit voorjaar werd nog een sluiting van 229 bijkomende kantoren tegen 2021 aangekondigd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud