Advertentie

Zakenbankier Deutsche Bank verdiende vorig jaar evenveel als hele Commerzbank-top

Terwijl Deutsche Bank besloot de lonen op te trekken over 2018, deed zijn potentiële huwelijkspartner net het omgekeerde. ©REUTERS

De enorme verschillen in het loonbeleid tussen de beide Duitse bankkolossen zetten nog eens in de verf dat een fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank allesbehalve evident wordt.

De twee Duitse banken knoopten eerder deze maand formele gesprekken aan omdat ze al jaren het spoor bijster zijn. Al valt dat laatste allerminst af te leiden uit het loon van Garth Ritchie. De 50-jarige Zuid-Afrikaan, die sinds twee jaar de zakenbankpoot van Deutsche Bank leidt, kreeg in 2018 liefst 8,6 miljoen euro uitbetaald. Hij streek zo meer op dan de 7 miljoen euro die CEO Christian Sewing vorig jaar verdiende.

Het is lang niet de eerste keer dat een zakenbankier meer verdient dan zijn baas. Toch is Ritchies toploon opvallend, omdat de zakenbankpoot al een tijd het zorgenkind is voor Deutsche Bank. Dat de financiële reus zijn bankiers alsnog een loonsverhoging en een hogere bonus besloot toe te kennen, is te danken aan het feit dat Deutsche Bank in 2018 voor het eerst in vier jaar een minieme winst boekte. 

Brexitbijbaan

Al blijkt verrassend genoeg ook de brexit het loon van Ritchie een stevige boost te geven. Sinds december 2017 mag de bankier rekenen op een extra 250.000 euro per maand om de brexitplannen van de bank in goede banen te leiden. Hij verdiende daar intussen al meer dan 3 miljoen euro aan. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times moet de man zijn brexitbijbaan in principe tot november 2020 uitvoeren. Tegen dan zou hij 9 miljoen euro hebben bijverdiend.

Bij de potentiële huwelijkspartner Commerzbank gaat het er een stuk spaarzamer aan toe, leert het jaarverslag dat de tweede grootste bank van Duitsland woensdag publiceerde. Commerzbanks jaarwinst was meer dan twee keer die van Deutsche Bank, maar toch verdiende de voltallige directie een kwart minder dan in 2017. Topman Martin Zielke zag zijn totale verloning vorig jaar zelfs met ruim 30 procent dalen. 

Ondertussen groeit het verzet van de Commerzbank-werknemers tegen een eventuele fusie met Deutsche Bank. In een brief aan de raad van bestuur van Commerzbank lieten de werknemersvertegenwoordigers van de groep woensdag verstaan dat zo'n project geen steun krijgt van het personeel, de klanten en de Duitse samenleving. 

Of de twee giganten uiteindelijk zullen samensmelten, wordt weldra duidelijk, zei Deutsche Bank-voorzitter Paul Achleitner woensdag tijdens een bankiersmeeting in Liechtenstein. Tegen eind april, als Deutsche Bank zijn kwartaalresultaten presenteert, zou er concreet nieuws moeten zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud