Zomerakkoord kost KBC dit jaar miljoenen

©Bloomberg

KBC heeft in het tweede kwartaal sterker dan verwacht gepresteerd. Maar de bank verraste vooral met een onverwachte factuur in afwachting van de lagere vennootschapsbelasting.

In het Zomerakkoord van vorige maand had de regering-Michel beslist om de vennootschapsbelasting tegen 2020 geleidelijk te verlagen van ruim 34 procent naar 25 procent. Een stevige duw in de rug voor de Belgische bedrijven. Maar voor ondernemingen die nog verliezen uit het verleden meedragen, zit er wel een addertje onder het gras, blijkt uit het tweedekwartaalrapport dat KBC  gisteren publiceerde.

Ondernemingen kunnen die overgedragen verliezen immers fiscaal in mindering brengen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn de overgedragen verliezen bij KBC niet zozeer een erfenis van de financiële crisis. Ze zijn veeleer afkomstig van bijvoorbeeld afwaarderingen op de beleggingsportefeuille, of van sommige financiële instrumenten om zich in te dekken tegen koersschommelingen.

Na het Zomerakkoord is de fiscale aftrekpost op die overgedragen verliezen beduidend kleiner geworden. KBC verwacht dat de aanpassing van de vennootschapswetgeving in de tweede helft van dit jaar voor 230 miljoen euro op de resultaten zal wegen. De groep, die erop wijst dat het om een voorlopige berekening gaat, benadrukt dat het een eenmalige tegenvaller is. Vanaf volgend jaar zou de lagere vennootschapsbelasting positief moeten bijdragen tot de resultaten. In die mate zelfs dat de negatieve impact van 230 miljoen euro uiterlijk tegen 2020 gerecupereerd moet zijn.

©Mediafin

Ageas

In welke mate het Zomerakkoord dit jaar op de cijfers van andere financiële instellingen zal wegen, is nog niet duidelijk. Omdat de precieze voorwaarden van de nieuwe vennootschapsbelasting nog niet op papier staan, wil geen enkele andere grootbank of verzekeraar zich voorlopig vastpinnen op een concreet cijfer.

Enkel de verzekeraar Ageas  wilde kwijt dat de impact wellicht slechts enkele miljoenen euro’s bedraagt. De groep heeft 41 miljoen euro aan fiscaal recupereerbare verliezen, klinkt het. Ter vergelijking: de 230 miljoen euro die KBC ziet wegvallen, komt overeen met een positie van 2,2 miljard euro aan fiscaal recupereerbare verliezen.

In het tweede kwartaal klopte KBC wel de verwachtingen in alle segmenten.
Johan thijs
CEO KBC

Het verrassende prijskaartje dat aan het Zomerakkoord hangt, bedierf gisteren enigszins de feestpret aan de Havenlaan in Brussel. Met een nettowinst van 855 miljoen euro - bijna vijf keer meer dan vorig jaar - klopte KBC met gemak de gemiddelde analistenverwachtingen.

‘En wat vooral belangrijk is: we hebben die prognoses in alle segmenten overtroffen’, lichtte CEO Johan Thijs gisteren het kwartaalrapport toe.

Een belangrijke motor van het winstherstel was de herwonnen beleggersappetijt van de klant, iets wat concurrent BNP Paribas Fortis deze zomer ook al had gesignaleerd. Door het opgeklaarde beursklimaat kloppen klanten steeds vaker aan bij het ‘fondsenfabriekje’ van KBC om hun geluk op de beurs te wagen. Dat hielp jaar op jaar de commissie-inkomsten 19 procent hoger naar 430 miljoen euro. De groeiende beleggersappetijt helpt ook de krimpende rente-inkomsten te compenseren. Die rente-inkomsten kwamen in het tweede kwartaal uit op 1,03 miljard euro, 4 procent minder dan een jaar eerder. Al lijkt de terugval zich wel te stabiliseren. In vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar wist KBC zijn rente-inkomsten zelfs wat op te krikken, onder meer dankzij de verkoop van meer kredieten.

Ierland

Even belangrijk als het fondsenfabriekje voor de winstmotor is Ierland. De spectaculaire wederopstanding van de Keltische tijger zet een turbo op de resultaten.

Door de crisisjaren heen legde KBC een ‘spaarpot’ van maximaal 2,6 miljard aan om potentiële verliezen op Ierse vastgoedkredieten op te vangen. Dat potje oogt - gelet op het herstel van zowel de economie als de huizenprijzen - zeer royaal, waardoor de bank afgelopen kwartaal 87 miljoen miljoen provisies kon terugnemen en het spaarpotje door opeenvolgende terugnames intussen tot 2,1 miljard herleid is.

Voor heel 2017 rekent Thijs nu op een ‘Ierse boost’ van 160 à 200 miljoen euro. In mei had het over 120 à 160 miljoen en begin dit jaar zelfs over een bescheiden 25 à 75 miljoen euro.

Net als vorig jaar laat KBC via een interim-dividend 1 euro bruto per aandeel als voorschot op de resultaten naar de aandeelhouders vloeien. Dat extraatje komt op 17 november op de rekening. KBC heeft de doelstelling om minstens de helft van de nettowinst uit te keren.

3 vragen aan Johan Thijs, KBC-CEO

1. KBC moet een onverwacht verlies boeken in afwachting van de lagere vennootschapsbelasting. Welke gevolgen heeft dat voor het dividend?

De eenmalige factuur van 230 miljoen euro betekent nog niet automatisch dat we een lager dividend uitkeren. KBC stelt zich tot doel om minstens 50 procent van de winst uit te keren aan zijn aandeelhouders. De raad van bestuur van de groep beslist eind dit jaar welk percentage zal worden uitbetaald.’

2. In het tweede kwartaal presteerde KBC sterk op alle terreinen. Zelfs de rente-inkomsten, toch al maanden een pijnpunt, gingen de hoogte in. Is het ergste achter de rug?

‘De rente-inkomsten zullen onder druk blijven staan. Daar proberen we op verschillende manieren op te reageren. We proberen onder meer de dalende inkomsten te compenseren door meer kredieten te verkopen en de commerciële marges op te krikken.’

3. Ondanks de betere resultaten verloor KBC terrein op de beurs.

‘Zowat alle financiële aandelen stonden onder druk. Nu president Donald Trump stoere taal heeft gesproken aan het adres van Noord-Korea neemt bij beleggers de vrees voor een nieuwe crisis toe. Financiële instellingen incasseren dan als eerste de klappen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud