Zwaargewichten in raad van bestuur Dexia

Gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck (links) en voorzitter Robert de Metz van Dexia op de buitengewone algemene vergadering van 21 december - Foto Belga ©BELGA

De namen zijn bekend van de nieuwe bestuurders van Dexia. De nieuwelingen zijn niet van de minste. Het aantal bestuurders wordt, zoals eerder aangekondigd, verminderd van 16 tot 9. De herschikking is een gevolg van de kapitaalverhoging van 5,5 miljard euro door de Belgische en Franse overheid.

De raad van bestuur van Dexia kwam vandaag/donderdag samen onder het voorzitterschap van Robert de Metz en nam akte van het ontslag van Gilles Benoist, Brigitte Chanoine, Christian Giacomotto, Antoine Gosset-Grainville, Bernard Herman, Catherine Kopp, Olivier Mareuse, Claude Piret, Bernard Thiry en Marc Tinant als bestuurders. Daarmee verdwijnen 10 van de 16 huidige bestuurders.

De zes overblijvende bestuurders krijgen het gezelschap van de Belgen Paul Bodart en Alexandre De Geest en de Fransman Hervé de Villeroché, die gecoöpteerd worden. Over hun definitieve benoeming moet de algemene vergadering van Dexia zich uitspreken.

De drie nieuwelingen zijn door de wol geverfd. Paul Bodart (°1953) werkt momenteel voor The Bank of New York Mellon, nadat hij ervaring opdeed bij de Banque Européenne pour l'Amérique latine, Morgan en het Euroclear Operations Centre. Alexandre De Geest (°1971) was onder meer bestuurder bij Gazelec en het Zilverfonds, en advisieur op de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken. Thans is hij bestuurder bij de Thesaurie (FOD Financiën). Hervé de Villeroché (°1969) werkte het grootste deel van zijn loopbaan op het Franse ministerie van Economische Zaken en Economie, en is daar thans verbonden aan de Direction Générale du Trésor .

Eerder, op 14 december, werd al Bart Bronselaer gecoöpteerd. Hij is voorzitter van Royal Park Investments, het vehikel waarin de meest risicovolle gestructureerde kredieten van Fortis Bank werden afgezonderd, en dus een specialist inzake het beheer van toxische effecten.

De raad van bestuur van Dexia zal voortaan 9 leden tellen: 5 Belgen en 4 Fransen. De voorzitter zal de Franse nationaliteit hebben, de gedelegeerd bestuurder de Belgische. Het aantal onafhankelijke bestuurders wordt behouden op 3.

Mits de kapitaalverhoging op 31 december effectief wordt uitgevoerd, zal de raad van bestuur van Dexia vanaf dan bestaan uit:

- Robert de Metz, voorzitter, onafhankelijk bestuurder,

- Karel De Boeck, gedelegeerd bestuurder,

- Paul Bodart, onafhankelijk bestuurder,

- Olivier Bourges, niet-uitvoerend bestuurder,

- Bart Bronselaer, onafhankelijk bestuurder,

- Alexandre De Geest, niet-uitvoerend bestuurder,

- Philippe Rucheton, uitvoerend bestuurder,

- Koen Van Loo, niet-uitvoerend bestuurder, en

- Hervé de Villeroché, niet-uitvoerend bestuurder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud