Advertentie

Zwart geld stroomt terug uit buitenland

©bert verhoeff/Hollandse Hoogte

Vermogende Belgen halen hun grijs of zwart geld terug uit het buitenland, ook al is de fiscale amnestie vorig jaar afgesloten. Dat blijkt uit een rondvraag bij de grote beheerders van particuliere vermogens.

De privatebankingsector ziet tientallen miljoenen euro’s binnenstromen uit het buitenland. Het gaat deels om de repatriëring van vermogens die vorig jaar geregulariseerd zijn. Tussen 15 juli en 31 december liep de derde eenmalig bevrijdende aangifte (EBA). ‘De allerlaatste regularisatieronde’, beklemtoonde de federale regering toen.

Maar er lopen ook nieuwe dossiers binnen bij private bankers en fiscaal advocaten. ‘Ondanks alle ruchtbaarheid die aan de derde regularisatieronde werd gegeven, zijn er toch nog mensen die geld willen regulariseren’, zegt ING Private Banking. Belfius en BNP Paribas Fortis bevestigen de trend.

Geen stormloop

‘Er komen dagelijks nieuwe dossiers binnen’, zegt een grote speler. Een concurrent spreekt van ‘20 tot 25 per week’. Het is geen stormloop zoals vorig jaar, maar een kleinere groep van vermogenden die de mogelijkheden aftasten. Met één repatriëring is al snel een roerend vermogen van 200.000 à 400.000 euro gemoeid.

Fiscaal advocaten wijzen erop dat wie nu zwart geld regulariseert, in een juridisch vacuüm belandt. Dringt een vierde EBA zich op? ‘Dat is niet meteen aan de orde. Een wetgevend kader dat rechtszekerheid biedt bij een spontane regularisatie, is dat des te meer’, antwoorden de private bankers bij zowel ING als Belfius.

Permanent mechanisme

Andere vermogensbeheerders pleiten voor een herrijzenis van de derde EBA, eventueel als permanent mechanisme. ‘De laatste fiscale amnestie heeft niet haar optimale uitwerking gehad. Een ‘heropenstelling’ zou een faire deal zijn, waar ook de staatskas niet slechter van wordt’, zegt een private banker.

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) ziet een vierde fiscale amnestieronde niet zitten, net zomin als een permanent systeem. ‘De derde ronde is de laatste waarin de wet voorziet’, klinkt het op zijn kabinet. ‘Een regularisatiemechanisme waarop men te allen tijde kan terugvallen, past niet in het internationale kader.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud