'Zweedse bankreus versluisde witwasgeld naar campagneleider Trump'

Volgens de Zweedse televisiezender zou Paul Manafort, de veroordeelde ex-campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, witwasgeld hebben ontvangen via het Estse filiaal van Swedbank. ©REUTERS

De Zweedse banktopper Swedbank zou tien jaar lang 135 miljard euro aan witwasgeld versluisd hebben via zijn filiaal in Estland. Paul Manafort, de ex-campagneleider van president Trump, zou zo verdacht geld hebben gekregen

Swedbank, de vierde grootste bank van Zweden, werd vorige maand al gelinkt aan de megafraudezaak die zijn Deense sectorgenoot Danske Bank in een crisis duwde. Maar uit onthullingen in de Zweedse media blijkt dat het schandaal nog veel groter is dan aanvankelijk werd gevreesd. 

135 miljard euro
Verdachte geldstromen
Volgens de Zweedse zender SVT wist Swedbank tussen 2008 en 2018 135 miljard euro aan verdachte tegoeden door te sluizen via zijn filiaal in Estland.

De Zweedse openbare omroep SVT kon een intern onderzoek inkijken dat Swedbank had besteld in de nasleep van de affaire bij Danske Bank. Daaruit blijkt dat Swedbank tussen 2008 en 2018 liefst 135 miljard euro versluisde via een kantoor in Estland. Dat geld was grotendeels afkomstig van Russische klanten, maar de bank zou veel te weinig hebben ondernomen om de antiwitaswetgeving te volgen en te vermijden dat cash van criminelen naar het buitenland kon vloeien.

Politie-inval

Onder meer Paul Manafort, de recent veroordeelde ex-campagneleider van de Amerikaanse president Trump, zou volgens SVT verdacht geld hebben ontvangen dat via de Swedbank-machine werd witgewassen. Ook de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zou geld hebben ontvangen. Tegelijk meldde SVT dat ook het Amerikaanse gerecht een onderzoek is gestart naar Swedbank. De financiële waakhond van de staat New York verdenkt de Zweden ervan dat ze beleggers hebben misleid over de link met Mossack Fonseca, hetadvocatenkantoor dat wordt gelinkt aan de Panama Papers.

De witaszaak bij de Zweedse grootbank Swedbank groeit met de dag. ©REUTERS

Alsof dat nog niet volstond viel de Zweedse politie woensdag binnen op het hoofdkantoor van Swedbank in Stockholm. Medewerkers van de bank zouden belangrijke aandeelhouders getipt hebben dat er een explosieve reportage over Swedbank aankwam, die gevolgen kon hebben voor de beurskoers. Dat laatste blijkt alvast te kloppen. Op de beurs van Stockholm krijgt het aandeel Swedbank dinsdag een tik van meer dan 7 procent. Sinds begin dit jaar is het aandeel al met bijna een vijfde in waarde gedaald. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud