Advertentie

Zwitsers broeden op strengere regels voor grootbanken

Als de Zwitserse regering haar zin krijgt, moet UBS, net als concurrent Credit Suisse, binnenkort grotere kapitaalbuffers aanleggen. ©REUTERS

Het ministerie van Financiën overweegt de kapitaalvereisten voor UBS en Credit Suisse op te trekken. Daardoor zouden die tot 21 miljard euro extra opzij moeten zetten.

De Zwitserse regering is van plan de grote banken in het land aan strengere regels te onderwerpen. Via een amendement wil het ministerie van Financiën instellingen als UBS en Credit Suisse verplichten grotere kapitaalbuffers aan te leggen.

'Via die ingreep willen we ons ervan verzekeren dat belangrijke systeembanken voldoende kapitaal opzij hebben staan om de effecten van een crisis op te vangen', luidt het in een mededeling van de Zwitserse regering.

Nieuwe financiële crisis

Die is vooral beducht voor de impact van een stijging van de rente voor hypothecaire leningen. De regering vreest dat grote delen van de kapitaalbuffers van UBS en Credit Suisse bij een nieuwe financiële crisis zouden wegvloeien naar filialen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en dat niet genoeg kapitaal overblijft voor Zwitserland.

21 miljard euro
extra kapitaal
UBS en Credit Suisse zouden zowat 24 miljard Zwitserse frank (21 miljard euro) extra opzij moeten zetten om mogelijke verliezen te kunnen opvangen.

Het Zwitserse ministerie van Financiën becijferde al wat de nieuwe regels zouden betekenen voor 's lands grootbanken. 'UBS en Credit Suisse zouden zowat 24 miljard Zwitserse frank (21 miljard euro) extra opzij moeten zetten om mogelijke verliezen te kunnen opvangen.'

De nieuwe regels worden nog niet meteen van kracht. 'Tot 12 juli vinden consultaties plaats over het regeringsvoorstel', klinkt het in regeringskringen.

Concurrentieel blijven

UBS en Credit Suisse reageerden zaterdag op de overheidsplannen. 'Dit voorstel vormt een belangrijke verduidelijking van de kapitaalvereisten', stelde Credit Suisse.

Zwitserland heeft vandaag al de strengste kapitaalvereisten ter wereld.

'We gaan het plan bekijken en een reactie formuleren', zei UBS. De grootbank merkte op dat Zwitserland vandaag al 'de strengste kapitaalvereisten ter wereld heeft'. 'Het is in het belang van het Zwitserse financiële centrum om internationaal concurrentieel te blijven. Voor alle spelers in de sector zouden dezelfde regels moeten gelden.'

Zwitserland scherpte de spelregels voor zijn grootbanken al eens aan nadat de regering UBS een reddingsboei had moeten toegooien tijdens de financiële crisis van 2008. Enkele jaren geleden trok het de kapitaalvereisten al eens op.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud