'Appartement moet minstens 10 procent kleiner kunnen'

©Photo News

'Zodra de regelgeving dat toelaat, zal het voor heel wat jongeren en singles opnieuw gemakkelijker worden een nieuwbouwappartement te kopen', stellen de woningbouwers.

De tijd is lang voorbij dat woningbouwers iedereen proberen een zo groot mogelijke woonst aan te smeren.

De steeds hogere grondprijzen, strengere normen, moeilijkere banken bij het toekennen van leningen en het snel groeiend aantal eenpersoonsgezinnen maken dat het voor veel mensen in die doelgroep niet meer haalbaar is om een eigen woning te verwerven. Dat geldt zeker in het Brusselse, maar ook in Vlaanderen en Wallonië.

'Vandaag moet zo'n 20 procent van hen afhaken, omdat ze geen woonlening kunnen krijgen', stelt de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) op basis van cijfers van tien grote woningbouwers.

Nieuwbouwappartementen in ons land zijn vandaag gemiddeld 85 m² groot. Kleiner gaan wonen, zeg maar 75 m², is haalbaar.

België is internationaal gekend voor zijn grote gemiddelde woonruimtes. Met 75 m² komen we nog maar in de buurt van de woonoppervlaktes in onze buurlanden. In Nederland en Frankrijk is het gemiddelde appartement grosso modo 65 m² groot.

De helft van de mensen die zegt niet te kunnen bouwen omdat ze geen lening kunnen krijgen, zou bereid zijn kleiner te gaan wonen om toch een lening en een kwalitatieve woning te krijgen.

Regulitis

'Het verlagen van de fiscale druk op nieuwbouw blijft prioritair. Maar we moeten de oplossing voor betaalbaar wonen zeker ook durven te zoeken in een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte en bouwoppervlakte. Kleinere appartementen zullen de bouwkosten en bijgevolg ook de werkelijke verkoopprijs doen dalen', benadrukt Olvier Carrette, de directeur van BVS.

In Brussel kan bijvoorbeeld in veel gevallen niet kleiner gebouwd worden, omdat de minimale opgelegde woonoppervlaktes van de living, de keuken of de slaapkamers te hoog liggen.

Zo mag een eenslaapkamerappartement er niet kleiner zijn 52 m² en een tweeslaapkamerappartement moet minstens 61 m² groot zijn. De woonruimte moet verplicht 20 m² zijn, de keuken minstens 8 m², de eerste slaapkamer 14 m², enz.

In Vlaanderen en Wallonië gelden andere regels, maar stellen de gemeenten dan weer geregeld hun veto om kleiner te bouwen. 'Precies op dat vlak vragen we meer openheid van de lokale besturen en indien nodig een reglementering die aangepast is aan de noden', aldus Carrette.

Steden en gemeenten hebben een financieel belang bij veel en groot vastgoed. De onroerende voorheffing, bepaald op basis van het kadastraal inkomen, is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale besturen.

'We willen in géén geval evolueren naar situaties zoals in Londen of New York, waar zelfs de kleinste kamers tegen hallucinante prijzen de deur uitgaan. Dit sectorvoorstel heeft slechts één doel: nieuwbouw opnieuw voor een grotere groep mogelijk maken. Want een kwalitatieve eigen woning is nog altijd de beste zekerheid voor de toekomst', aldus Carrette.

BVS is de sectororganisatie die de vastgoedontwikkelaars, -investeerders en verkavelaars in ons land vertegenwoordigt. De leden van UPSI-BVS zijn goed voor 60 procent van de omzet in de vastgoedsector, 40.000 jobs, en een jaarlijkse belastingbijdrage van 5,7 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content