Belg Rudy Provoost CEO af bij Franse Rexel

Rudy Provoost is niet langer CEO van Rexel. ©Philips

De Belg, die zowel bestuursvoorzitter als CEO is, wordt ontslagen na een dispuut over de manier van besturen van het beursgenoteerde bedrijf.

België telt een topman minder aan het hoofd van een groot buitenlandse bedrijf. Rudy Provoost, die tot 2011 ook al CEO was van Philips Lighting, is aan de deur gezet bij de Franse distributeur van elektrisch materieel Rexel. Provoost kon zich niet vinden in nieuwe governanceregels die de raad van bestuur wil opleggen aan het beursgenoteerde bedrijf.

Op aandringen van de activistische aandeelhouder Cevian Capital AB, goed voor een belang van 5 procent, wil het bedrijf een scheiding te maken tussen het CEO- en de voorzitterschap van de raad van bestuur, zodat het management zich meer kan focussen op de uitvoering van de strategie onder het toezicht van de raad van bestuur. Provoost die beide functies combineert, kon zich daar niet in vinden.

De Rothschild-bankier en onafhankelijk bestuurder François Henrot neemt tijdelijk het voorzitterschap over. Vanaf 1 oktober wordt hij vervangen door Ian Meakins als niet-uitvoerend voorzitter. Meakins is momenteel CEO van het Brits-Zwitserse Wolseley, een verdeler van badkamermateriaal en onderdelen voor verwarming en loodgieterij, maar vertrekt daar eind augustus.

De operationele leiding komt in handen van Patrick Berard, die al 13 jaar bij Rexel werkt en al heel wat watertjes doorzwommen heeft.

De wissel aan de top komt er op een moment dat het Franse bedrijf worstelt met lage grondstoffenprijzen, een groeivertraging in China en onzekerheid over de Noord-Amerikaanse markt van elektrisch materieel.

Als gevolg van de heisa tuimelde het aandeel op de Parijse beurs met 8 procent naar beneden. Dat komt bovenop het verlies van 23 procent het voorbije jaar, waardoor het bedrijf vandaag 3,6 miljard euro waard is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content