Advertentie

Bouw vraagt 6 procent btw voor woningbouw

De vraag naar nieuwbouw is in de voorbije maanden gehalveerd. ©Saskia Vanderstichele

De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) luidt de de noodklok. De vraag naar nieuwbouw is sinds maart gehalveerd. Ze vraagt de verlaging van de de btw op nieuwbouw van 21 procent naar 6 procent voor de eerste schijf van 60.000 euro.

De verkopen van nieuwbouwwoningen zijn sinds maart met de helft gedaald. Gedurende het eerste kwartaal van 2020 daalde het aantal hypothecaire kredieten met 22,5 procent. In de maand april was dat zelfs 44 procent.

De sectorfederatie vraagt daarom een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 21 procent naar 6 procent op de eerste schijf van 60.000 euro voor de aankoop van een nieuwe woning. De daling van de kostprijs zou voor de bouwers dan maximaal 9.000 euro bedragen. De verlaging zou beperkt worden tot woningen met een maximale oppervlakte van 190 vierkante meter voor een huis en 100 vierkante meter voor een appartement. Ze moet vanaf 1 juli worden ingevoerd.

'Een variant van deze maatregel werd reeds toegepast in 2008. Die leverde een belangrijke bijdrage voor de relance van de economie tijdens de financiële crisis', benadrukt Olivier Carrette, de CEO van BVS.

Tegenkanting

Het is lang niet zeker dat de regering daar deze keer op ingaat. 'Het is niet het moment om nog bijkomende relancemaatregelen te nemen', verklaarde Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, maandag bij de voorstelling van de economische vooruitzichten van de bank. 'Een extra stimulus zou de overheidsfinanciën nog meer doen ontsporen.' De Nationale Bank ziet het overheidstekort in 2020 bijna verzesvoudigen tot 10,6 procent van het bruto binnenlands product.

In het voordeel van de bouw pleit wel dat een verlaging in die sector een impact heeft op de lokale economie en minder afhankelijk is van de vraag uit het buitenland. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud