Bouw nationaal stadion klein stapje dichterbij

©KOS

Brussel-Stad slaakt een zucht van opluchting. Op de valreep hebben de drie consortia hun 'tweede bieding' voor de bouw van het nationaal stadion ingediend. Toch groeit de twijfel.

De drie gegadigden voor de bouw van het nationaal stadion (Besix en de consortia rond BAM/Ghelamco en Denys) moesten oorspronkelijk een tweede, meer gedetailleerd voorstel indienen tegen 5 november. Die datum werd verschoven naar 1 december. Twijfels over mobiliteit, financiering en vooral het strakke tijdschema wegen steeds meer op het project.

Er is nu wel een principieel akkoord over de bouw van een tunnel die Neo I (het shoppingcenter) ter hoogte van Parking C een veel vlottere verbinding met de Ring moet bezorgen. Op kruissnelheid zal het shoppingcenter gemiddeld 40.000 bezoekers per dag (het equivalent van een match van de Rode Duivels) ontvangen. Die ontsluiting, een prioriteit voor de Brusselaars, wordt gecombineerd met de herinrichting van de Brusselse ring, een prioriteit voor de Vlamingen.

Tijdsdruk

De tijdsdruk is een groter probleem. ‘Een stadion bouwen kan moeiteloos in twee jaar’, blijft Johan Beerlandt, de CEO van Besix, herhalen. De lakmoestest komt er zodra de eerste vergunningen in 2015 worden afgeleverd. Duizenden buurtbewoners ondertekenden de voorbije maanden een papieren of elektronische petitie (www.stadionparkingC.be). Ze zullen alles doen om de procedureslag, ‘met medewerking van de Raad van State’, zo lang mogelijk te rekken.

De financiering is ook geen vanzelfsprekendheid. Dat bleek al uit het voorbehoud dat de onafhankelijke onderzoekers van de consultant Deloitte vorig jaar bij de haalbaarheidsstudie formuleerden. De klassieke bankiers hebben grote twijfels bij het project. De drie consortia hebben elk internationale partners aangetrokken met veel ervaring in het uitbaten van stadions.

Winnaar

Volgens onze informatie zou het consortium rond Denys het goedkoopste voorstel hebben ingediend. Of een consortium 300 miljoen euro of 150 miljoen euro wil investeren, maakt de stad Brussel weinig uit. In tegenstelling tot bij Neo, haalt ze bij de toewijzing zelf geen cash uit het project. Unibail-Rodamco betaalt de stad een erfpachtvergoeding van 167 miljoen euro voor Neo I.

Op 31 januari 2015 moet elk consortium zijn BAFO (best and final offer) neerleggen. Kort nadien zou de winnaar worden bekendgemaakt. Eind 2016 moet de bouw kunnen starten. Alle vergunningen moeten dan verkregen zijn en alle beroepen weerlegd. Dat is nooit eerder gezien voor een groot ‘gevoelig’ project.

In tegenstelling tot bij de selectieprocedure voor het winkelcomplex Neo 1 is er geen puntensysteem, waarbij alle criteria een gekwantificeerde score kregen en er een totale score was op basis van de gewogen criteria. RSC Anderlecht zal als belangrijkste klant van het stadion een belangrijke stem hebben in de uiteindelijke keuze. De andere grote Belgische voetbalclubs en de EU zijn beducht voor concurrentievervalsing als de toewijzingsvoorwaarden ‘niet marktcomform’ zouden zijn voor RSC Anderlecht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud