Advertentie

Bouwgroep Van Pelt koopt Limburgse sectorgenoot Paesen

Door de overname van Paesen wordt de Groep Van Pelt de grootste speler in ons land in de levering van bouwmaterialen aan aannemers. ©Belga

De consolidatie in de bouwsector leidt tot een grote deal in het segment van de levering van bouwmaterialen aan aannemers.

Groep Van Pelt uit Zoersel, een totaalspeler in de bouwsector, koopt zijn Limburgse sectorgenoot Paesen uit Peer. Dat blijkt uit een melding op de website van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Bart Sebreghts, de CEO van Van Pelt, bevestigt de informatie. De BMA heeft het licht op groen gezet voor de overname.

Zowel Van Pelt als Paesen is voor 100 procent een familiebedrijf. Beide bestaan al geruime tijd, Van Pelt zelfs al meer dan 60 jaar. Paesen werd opgericht in 1964. De twee ondernemingen werden gesticht door de gelijknamige families, die ook nog alle aandelen in handen hebben. Bij Paesen stapt de familie nu echter uit het kapitaal. Ze blijft wel op operationeel vlak aan boord. De naam Paesen, erg bekend in Limburg maar ook daarbuiten, wordt behouden.

Schaalgrootte

'Er is in de sector al een tijd een consolidatie aan de gang aan de kant van de leveranciers en de aannemers. Als bouwhandelaars moeten we ons dan aanpassen. De marges worden heel klein, dus hebben we meer schaalgrootte nodig', zegt Sebreghts van Van Pelt. 'We hebben het afgelopen jaar drie kleinere overnames gedaan. Met Paesen zetten we nu een grotere stap.'

150
Van Pelt en Paesen zijn samen goed voor bijna 150 miljoen euro omzet.

Volgens Sebreghts was de familie Paesen al een tijd aan het zoeken naar hoe ze de toekomst zou invullen. 'Ze bekeek verschillende opties en wij waren heel actief aan het zoeken naar opportuniteiten. Op een bepaald moment hebben onze wegen elkaar gekruist.'

Opvallend is dat Paesen een maat groter is dan Van Pelt: de koper boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 60 miljoen euro, terwijl Paesen aan 86 miljoen kwam. Van Pelt dient voor de deal dan ook een beroep te doen op bankfinanciering. Over het overnamebedrag laat Sebreghts zich echter niet uit. Beide groepen zijn winstgevend.

Betonfabriek

In aantal werknemers is Van Pelt dan weer groter dan Paesen, met ruim 200 mensen tegen 140 bij Paesen. Dat komt omdat Van Pelt arbeidsintensievere activiteiten heeft. De groep uit Zoersel is een totaalspeler in de bouw: de activiteiten gaan van zand, grind en grond- en afbraakwerken over containerdiensten en recyclage tot de levering van bouwmaterialen en het plaatsen van tegels. 

Voor de levering van bouwmaterialen aan aannemers wordt Van Pelt door de deal de grootste speler van het land.

Daarnaast heeft Van Pelt twee betonfabrieken, in Schoten en Zoersel. Paesen heeft er ook een (in Houthalen-Helchteren) en is voor de rest hoofdzakelijk actief als leverancier van bouwmaterialen. 'In beton verdubbelen we in omvang. Voor bouwmaterialen gaan we zelfs maal vier', zegt Sebreghts. Voor de levering van bouwmaterialen aan aannemers wordt Van Pelt zelfs de grootste speler van het land.

Van Pelt sluit nieuwe acquisities niet uit. 'We moeten met de overname van Paesen wel eerst ons huiswerk maken. Doordat we nu groter zijn, kunnen we organisch sterker groeien dan tevoren. Maar we blijven openstaan voor opportuniteiten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud