De stille machtsgreep van Van Eeckhout

©Dieter Telemans

Een groep Vlaamse investeerders koopt een belang van 7 procent in de West-Vlaamse producent van pvc-raamprofielen Deceuninck. CEO Francis Van Eeckhout verstevigt zo in stilte zijn positie, want de investeerders zijn vrienden en bekenden.

‘Ik ken Francis al lang. We hebben samen gestudeerd in Leuven en trokken vaak met elkaar op. We zien elkaar nog altijd’, zegt Wim Hendrix, vennoot van HP Participaties (HPP), het fonds dat 30,5 miljoen euro neertelt voor een belang van 7 procent in Deceuninck . Achter HPP, dat de aandelen kocht van de investeringsmaatschappij Sofina, schuilen nog vijf andere vennoten. Namen wil hij niet geven.

Hendrix is zaakvoerder van Homeport Investment Management, dat beleggingsadvies geeft aan enkele vermogende families in het Antwerpse. Hij combineert dat met een directiefunctie bij Capricorn Sustainable Chemistry Fund. Enkele jaren geleden al probeerde hij investeerders te verzamelen toen Deceuninck tientallen miljoenen ophaalde om zijn expansie in Turkije te versnellen. ‘Dat is niet gelukt. Er was nog te veel twijfel. Het bedrijf kwam uit een moeilijke periode. Niemand durfde te springen. Alleen Francis.’ Van Eeckhout nam toen het overgrote deel van de kapitaalverhoging voor zijn rekening en werd in één klap de grootste aandeelhouder van Deceuninck.

Het streelt mijn ego als mensen die ik ken, investeren in Deceuninck. Maar daarmee heb ik nog geen beter bedrijf.
Francis Van eeckhout
ceo en grootaandeelhouder Deceuninck

Nu, drie jaar later, is Hendrix wel in zijn opzet geslaagd. ‘Er waait een nieuwe wind door het bedrijf. Er is weer ruimte om te investeren, en we hebben het volste vertrouwen in de CEO.’ Hendrix nam contact op met Sofina, de beursgenoteerde investeringsmaatschappij van de familie Boël. ‘Aanvankelijk waren ze niet echt happig. Maar vorige week was alles in één, twee, drie in kannen en kruiken.’

Is dit een goede zaak voor Deceuninck? Van Eeckhout, die een belang van 26,3 procent heeft, wil het zo niet gezegd hebben. ‘Ik heb altijd graag met Sofina gewerkt. Maar het is zoals in het leven, je trouwt en soms scheiden de wegen. Al weet ik niet wat Sofina met de overblijvende 9,9 procent gaat doen. Ik ken Wim Hendrix natuurlijk. En ik weet wie de Antwerpse investeerders zijn. Maar ik heb beloofd geen namen te noemen. Het streelt mijn ego als ik zie dat mensen die me kennen, investeren in Deceuninck. Maar daarmee heb ik nog geen beter bedrijf, of meer winst. Het creëert zelfs iets meer persoonlijke druk. De instap van HPP is natuurlijk beter dan de intrede van een investeringsfonds, omdat je dan riskeert in een vechttoestand te belanden over de controle van het bedrijf of over de leiding. Nu kan ik me volop concentreren op de business.’

Overnamebod

©Mediafin

Of HP Participaties in de raad van bestuur komt, is volgens Van Eeckhout nog niet uitgemaakt. Of plant hij op termijn samen met de Antwerpse investeerders een overnamebod op Deceuninck? ‘Ik denk het niet. Nee.’ Vanaf 30 procent moet Van Eeckhout een overnamebod doen. ‘Enkel als de wet verandert, ga ik boven 30 procent’, lacht hij.

HPP heeft alvast de ambitie een zitje in de raad van bestuur te bemachtigen en sluit niet uit dat het zijn belang in Deceuninck nog opdrijft. ‘Maar dat is nu nog voorbarig’, luidt het. En de resterende 9,9 procent aandelen in handen van Sofina? ‘Die zullen ze ooit wel verkopen, maar dat is niet voor ons.’ Volgens Hendrix heeft HPP de ambitie uit te groeien tot een holding, met belangen in beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven. ‘We zien dit als een eerste testcase.’

Voor Deceuninck is het nieuwe aandeelhouderschap de zoveelste stap in de transformatie die Van Eeckhout sinds zijn aandeelhouderschap in 2014 doorvoert. In 2009 was de West-Vlaamse producent van raam- en bouwprofielen in pvc op sterven na dood. Voormalig CEO Clement De Meersman en zijn financieel directeur Dirk De Meulemeester hadden zich verkeken op de overname van het Duitse Thyssen Polymer. De schuldenberg ging maal vijf en in de twee belangrijkste marken, Turkije en de VS, liep het voor geen meter. Nadat ze jaren de cijfers te rooskleurig hadden voorgesteld, werden ze door de familie Deceuninck aan de deur gezet.

In 2009 kwam Tom Debusschere, die nog voor Deceuninck in de VS had gewerkt, puin ruimen. Hij sloot vier fabrieken, ontsloeg ruim 600 van de 2.800 werknemers en sloot nieuwe schuldakkoorden met de banken. Hij investeerde opnieuw in Turkije en opende een tweede fabriek in de VS, in de woestijnstad Reno, naast de gigafabriek van Tesla.

Begin 2016 nam Van Eeckhout het roer in handen nadat hij op ramkoers was geraakt met ‘troubleshooter’ Debusschere. Hij verdubbelde de jaarlijkse investeringen van Deceuninck, versterkte de groeimarkten Turkije en de VS en opende een nieuwe fabriek in Colombia. Tegelijk bouwde hij de schuldenlast af.

Kater

Door de boomende bouwmarkt hebben de VS, waar meer voor pvc wordt gekozen, de rol van groeimotor van Turkije overgenomen. Maar ook daar groeit Deceuninck sneller dan de aantrekkende economie. De stijgende grondstoffenprijzen baren van Eeckhout zorgen en in het eerste halfjaar kregen de bedrijfs- en de nettowinst een flinke knauw, deels door de hogere afschrijvingen. Voor de rest van jaar rekent Van Eeckhout op ‘een verdere groei’. ‘Maar we zijn er nog niet.’

Sofina blijft achter met een kater en slikt een monsterverlies op de verkoop van zijn belang aan HPP. Het stapte in 2006 in voor 87 miljoen euro - 23 euro per aandeel - en schreef daarna nog twee keer in op kapitaalverhogingen. In totaal pompte de investeringsmaatschappij 110 miljoen euro in Deceuninck. Analisten gaan ervan uit dat Sofina ook zijn resterende belang in Deceuninck nog verkoopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content