Advertentie

'Doodsteek dreigt voor Eurostadion'

©KOS

Een beslissing van de Vlaamse regering over de timing voor de verbreding van de Brusselse Ring dreigt de bouw van het Eurostadion in het gedrang te brengen.

De hoop dat het Eurostadion tegen het Europees kampioenschap voetbal van 2020 klaar kan zijn, heeft de voorbije dagen weer een deuk gekregen. Dat meldde Het Laatste Nieuws vrijdag. Een beslissing van de Vlaamse regering over de verbreding van de Brusselse Ring zette een domper.

De ploeg van Geert Bourgeois (N-VA) maakte onlangs bekend dat de werken om de capaciteit op die drukke Ring op te drijven, in 2019 beginnen. In 2023 zou de vernieuwde Ring klaar moeten zijn.

Timing

Die timing is problematisch voor Ghelamco, de bouwheer van het Eurostadion. In zijn studie over de impact van de bouw van de voetbaltempel op de mobiliteit ging die er immers vanuit dat de werken aan de Brusselse Ring in 2020 klaar zijn, stelde Arnaud Verstraete (Groen) vast tijdens een analyse van het milieueffectenrapport (MER).

De hamvraag luidt of de beslissing van de Vlaamse regering over de timing voor de vernieuwing van de Ring niet de doodsteek betekent voor het Eurostadion. Het project dreigt vertraging op te lopen als Ghelamco zijn huiswerk opnieuw moet maken.

Bovendien moet de bouwheer in het MER een simulatie maken van de verkeersdruk voor de omgeving. Die dreigt groot te zijn als de werken op de Ring nog bezig zijn.

'De kans dat Ghelamco op basis van het nieuwe MER een milieuvergunning krijgt, slinkt dan ook', meent oppositiepartij Groen. En zonder die vergunning gaat de stekker wellicht tijdelijk uit het project. Want dan lijkt een kandidatuur voor het EK van 2020 niet langer haalbaar.

Dat zou niet alleen een streep door de rekening zijn van de Belgische voetbalbond maar ook van RSC Anderlecht. De Brusselse club zou immers ook in het Eurostadion gaan spelen.

Het project ligt sowieso al achter op schema. De eerste spadesteek stond aanvankelijk voor maart dit jaar gepland. Als Ghelamco dit jaar niet van start kan gaan met de werken, lijkt het EK in 2020 onhaalbaar.

Toch zegt Paul Gheysens van Ghelamco zich geen zorgen te maken. 'Wij hebben zelf altijd voorzien dat de verbreding pas in 2022-2023 zou klaar zijn', zegt Gheysens in 'De Ochtend' op Radio 1. 'Onze berekeningen moeten absoluut niet wijzigen'. 

Buurtweg

Naast de kwestie rond het MER spelen nog andere problemen in het dossier. Zo zou een buurtweg over Parking C, waar het stadion moet komen, ook wel eens flink wat roet in het eten kunnen strooien. Zolang die weg niet verdwijnt, kan de nationale voetbaltempel niet gebouwd worden.

In een poging een doorbraak te forceren dagvaardde Ghelamco deze week de gemeente Grimbergen. De bouwheer wil door de vrederechter laten vaststellen dat de buurtweg verjaard is en wil de gemeente dwingen een brief te sturen naar de provincie met het verzoek de bewuste weg te schrappen.

Schepencollege

Grimbergen heeft tot nu toe steeds volgehouden dat van verjaring geen sprake is. 'De stad Brussel is daarvan jaren geleden al op de hoogte gesteld maar heeft steeds verzuimd een procedure in te leiden om die buurtweg af te schaffen', luidt het.

De zaak wordt op 4 mei ingeleid. Ghelamco hoopt dat de zaak meteen afgehandeld kan worden. Het schepencollege van Grimbergen beraadt zich nog over zijn strategie. Maandag zou die duidelijk moeten worden.

De Grimbergse oppositiepartijen riepen de meerderheid in de gemeente alvast op 'niet te zwichten voor de intimidatie van Ghelamco' en de verjaring 'krachtig te betwisten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud