Fiscus vordert 153 miljoen van Ghelamco

De Spire, het opvallendste en grootste project dat Ghelamco onder zijn Cypriotische holding Granbero in Polen realiseerde. ©Lewandowski Darek

De vastgoedgroep Ghelamco kreeg van de fiscus begin dit jaar een bijkomende aanslag van 153 miljoen euro. Dat is meer dan zijn jaarwinst over 2019. CEO Paul Gheysens vecht de aanslag aan.

Ghelamco ontving in 2016 een dividend van 430 miljoen euro van zijn Cypriotische holding Granbero Holdings. Onder Granbero Holdings beheert Ghelamco zijn Poolse projecten, zoals de Spire, een kantoortoren van 220 meter. Heel wat van zijn Poolse projecten heeft Ghelamco de voorbije jaren met een mooie winst kunnen verkopen.

Volgens Ghelamco werden in Cyprus, een Europese lidstaat met een fiscaalvriendelijk regime, wel degelijk belastingen op de dividenden betaald en was daarom in België nauwelijks nog iets verschuldigd aan belastingen. De Belgische fiscus gaat daar niet mee akkoord. Hij vordert 153 miljoen euro, inclusief een verhoogde belasting.

Jaarverslag

Het bedrijf wil geen commentaar geven op het bericht op de website De Rijkste Belgen daarover. Een woordvoerder verwijst naar het jaarverslag over het boekjaar 2019 en benadrukt dat Ghelamco 'het oude nieuws' nooit geheim heeft willen houden. Op pagina 95 van het jaarverslag wordt in de rubriek 'gebeurtenissen na de balansdatum' in een enkele paragraaf uitdrukkelijk kort melding gemaakt van de bijkomende aanslag.

Ghelamco heeft een bezwaarschrift ingediend bij de fiscale administratie. Het is ook van plan zich tot het uiterste te verdedigen voor de rechtbank, aldus het jaarverslag. Ghelamco voelt zich daarin gesteund door zijn fiscale en juridische adviseurs van Deloitte Legal en PwC Business Advisory Services. Ghelamco vindt het daarom niet aangewezen om provisies voor dit bedrag aan te leggen.

Definitief belaste inkomsten

De kwestie is een zoveelste discussie, niet alleen in België, over het stelsel van de definitief belaste inkomsten (DBI's). Dat houdt in dat bedrijven die een dividend innen van een andere Europese (dochter)vennootschap dat als een belastingaftrek kunnen boeken. De redenering is dat die dividenden al belast werden bij de uitkerende vennootschap, en dat ze dus niet opnieuw belast mogen worden bij de ontvangende vennootschap.

Die discussies slepen vaak jaren aan. De fiscus haalt niet altijd gelijk. Electrabel en Engie vochten jaren een bijkomende aanslag van bijna een half miljard euro aan.

Ghelamco is vooral actief in Polen en België en mindere mate in Rusland-Oekraïne. Tussen de drie zones zijn waterdichte schotten geplaatst. De groep had vorig jaar een eigen vermogen van 876 miljoen euro. De nettowinst steeg van 75 miljoen naar 113 miljoen euro. Dat is dus minder dan wat de fiscus nu bijkomend vordert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud