Advertentie

Fugro wijst avances opdringerig Boskalis af

Werknemers van Fugro doen bodemonderzoek in New Orleans ©fugro

De Nederlandse bagger- en maritiemedienstengroep Boskalis heeft haar belang in bodemonderzoeker Fugro opgedreven tot 25,1 procent. Tot groot ongenoegen van deze laatste.

Boskalis, de grootste Nederlandse baggeraar, heeft zijn imperium de voorbije jaren uitgebreid met andere maritieme activiteiten. Belangrijke overnames waren die van Smit Internationale, actief in het bergen en slepen van schepen, en van Dockwise, een specialist in het zeevervoer van omvangrijke ladingen als boorplatforms, fabrieksonderdelen of luxejachten.

Nu heeft Boskalis ook zijn oog laten vallen op Fugro, een Nederlands bedrijf dat gegevens verzamelt over het aardoppervlak en de zeebodem en die ter beschikking stelt van bedrijven uit de olie- en gassector, de mijnbouw en de bouw. Boskalis stapte in november in het beursgenoteerde Fugro, direct met een belang van een kleine 15 procent. In januari breidde het concern dat uit tot ruim 20 procent. Dat voedde de speculatie dat Boskalis uit was op een overnamebod, maar de baggeraar ontkende dat.

Intussen blijft Boskalis aandelen Fugro bijkopen. Vrijdag meldde het concern dat het nu 25,1 procent van Fugro in handen heeft, waarbij nog eens benadrukt werd ‘dat dit geen opmaat is tot het uitbrengen van een bod’. Wel zei Boskalis Fugro als ‘een interessant bedrijf met sterke marktposities in haar kernactiviteiten’ te beschouwen, activiteiteiten die overigens ‘uitstekend’ aansluiten op die van Boskalis zelf.

Dat laatste is bij Fugro in het verkeerde keelgat geschoten. Het bedrijf uit Leidschendam is duidelijk niet opgezet met de komst van Boskalis in zijn kapitaal en met de gestage verdere uitbreiding van dat belang. ‘Ongevraagd en onverwacht’, klinkt het in een maandagmorgen verspreid persbericht.

Fugro is het bovendien grondig oneens met Boskalis’ bewering dat de activiteiten van Fugro uitstekend aansluiten op die van het baggerconcern. Fugro opereert immers als een onafhankelijke leverancier van geotechnische data en die onafhankelijkheid is essentieel om een breed klantenspectrum te kunnen bedienen. De klanten gebruiken de gegevens, informatie en adviezen van Fugro onder meer om keuzes te maken bij bouwprojecten en installatiewerk. ‘Dat maakt Fugro’s positie erg gevoelig voor belangenconflicten, in het bijzonder met betrekking tot contractors van bouw- en installatiewerken’, klinkt het in een persbericht.

Vorige week stonden Fugro en Boskalis nog tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. Boskalis wilde tijdens de komende aandeelhoudersvergadering een stemming afdwingen over een omstreden beschermingswal die Fugro kan inzetten tegen een vijandige overname. Een duidelijk signaal dat het Boskalis om meer te doen is dan alleen een belang. Boskalis beet echter in het zand: de rechter wees de eis af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud