Huiszoeking bij GBL én topman in dossier-Lafarge

Gérard Lamarche (links) in 2012 aan de zijde van Gérald Frère, de zoon van Albert Frère. ©Photo News

In het Frans-Belgische onderzoek naar mogelijke financiering van IS-terroristen door de cementgroep LafargeHolcim is het gerecht dinsdag in Brussel binnengevallen bij GBL, de holding rond Albert Frère. En volgens onze informatie gebeurt dat nu ook in de Belgische woning van de topman, Gérard Lamarche.

Het gerecht voert blijkbaar de forcing in het onderzoek naar de Frans-Zwitserse cementgroep LafargeHolcim, waarvan GBL de tweede grootste aandeelhouder is. De cementreus wordt ervan verdacht extremistische moslimgroepen in Syrië, waaronder IS, te hebben gesteund om zijn fabriek in het land open te houden ondanks de burgeroorlog.

Er loopt zowel in ons land als in Frankrijk een gerechtelijk onderzoek. De Franse en Belgische speurders werken samen in een zogeheten 'joint investigation team'.

Lafarge cementfabriek in het noorden van Syrië ©Mediafin

In het kader van het onderzoek zijn dinsdag huiszoekingen uitgevoerd op de zetel van LafargeHolcim in Parijs en in Brussel bij GBL. De raids werden bevestigd door een woordvoerder van de groep en door het federaal parket in ons land. In België was het de federale gerechtelijke politie die volgens het federaal parket binnenviel op een adres in Brussel.

Het was echter lang onduidelijk waar juist in Brussel de speurders waren binnengevallen. Eerst was sprake van een filiaal van LafargeHolcim, maar de woordvoerster van de groep ontkende dat. Dinsdagnamiddag bleek het te gaan om de hoofdzetel van GBL. De holding bevestigde in een korte mededeling de huiszoeking en zei haar volle medewerking te verlenen aan het onderzoek. 

De Tijd vernam dat bij de huiszoeking in Brussel computers en documenten in beslag werden genomen.

Lamarche

De huiszoeking is zeer opvallend: het is voor zover bekend de eerste huiszoeking ooit bij de prestigieuze Frère-holding. Daar houdt het niet op.

De Tijd vernam ook dat het Belgische gerecht een tweede huiszoeking laat uitvoeren bij Lamarche thuis in ons land, wat GBL ontkent. Dat gebeurt op basis van informatie uit Frankrijk. Omdat er aanwijzingen zijn dat de topman ook op de hoogte was van de betalingen in Syrië. In de loop van de avond heeft het federaal parket via het nieuwsagentschap Belga onze informatie bevestigd. In Frankrijk zou Lamarche echter nog niet zijn verhoord, in tegenstelling tot wat De Tijd eerder dinsdagmiddag meldde.

Lamarche is een van de twee vertegenwoordigers van GBL in de raad van bestuur van LafargeHolcim. De andere is de Canadees Paul Desmarais jr., vicevoorzitter bij GBL. De familie Desmarais controleert samen met Frère GBL.

2,7 miljard euro

Lafar­geHol­cim is een van de be­lang­rijk­ste par­ti­ci­pa­ties in de por­te­feuil­le van de beurs­ge­no­teer­de hol­ding van de Bel­gi­sche miljardair Frère. GBL bezit 9,4 procent van de cementreus en is daarmee de tweede grootste aandeelhouder. Het belang heeft een waarde van 2,7 miljard euro. 

De Fran­se krant Le Monde pakte in juni vorig jaar uit met het be­richt dat Lafar­ge, dat in­mid­dels fu­seer­de met zijn Zwit­ser­se sector­ge­noot Hol­cim, geld gaf aan de ter­reur­groep Is­la­mi­ti­sche Staat (IS). Lafar­ge zou ook olie ge­kocht heb­ben van IS.

In het voorjaar gaf Lafar­geHol­cim voor het eerst open­lijk toe dat er be­ta­lin­gen waren aan Sy­ri­sche mi­li­ties om 'de fa­briek in dat land draai­en­de te hou­den'. In het zog van de affaire stapte de CEO van de groep op, eveneens in de lente.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content