Advertentie
Advertentie

Isolatiereus Ipcom komt in Franse handen

Ipcom maakt isolatiemateriaal. ©iStockphoto

Het investeringsfonds Waterland verkoopt de Belgische isolatieverwerker Ipcom aan het Franse investeringsfonds Alpha. Het prijskaartje zou zowat een kwart miljard euro bedragen.

Ipcom is geen klassieke isolatieproducent, maar verwerkt en verdeelt isolatie van groepen als Saint-Gobain en Recticel. Het staat sterk in de bouw, in technische isolatie (isoleren van ketels, buizen), en in temperatuurbestendige, brandwerende en akoestische isolatie.

Twintig overnames

Waterland timmerde als meerderheidsaandeelhouder zeven jaar aan de groei van de groep. Het avontuur begon in 2010 met de overname van de isolatiedistributeur Waeyaert-Vermeersch. Die fuseerde het jaar nadien met zijn sectorgenoot Isowill tot Ipcom. De fusiegroep zette de daaropvolgende jaren een Europees groeiparcours neer dat gepaard ging met twintig overnames.

300 miljoen
Ipcom stevent dit jaar af op bijna 300 miljoen euro omzet.

De cijfers spreken voor zich: het jaar voor de instap van Waterland realiseerde Waeyaert-Vermeersch 37 miljoen euro omzet. Dit jaar stevent Ipcom af op bijna 300 miljoen euro omzet en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 30 miljoen.

Waterland trok het verkoopproces voor Ipcom afgelopen zomer op gang met de hulp van de zakenbank Rotschild. Volgens onze informatie haalde Alpha, geadviseerd door de zakenbank Alantra, het in de laatste rechte lijn van een ander investeringsfonds. Hoeveel Waterland sinds 2010 in Ipcom investeerde, is niet bekend. Maar met een prijskaartje van 250 miljoen euro is het ongetwijfeld een heel rendabele deal voor het investeringsfonds.

De transactie moet nog goedgekeurd worden door de Duitse mededingingsautoriteit.

Nog munitie

Ipcom wordt het tweede Belgische portefeuillebedrijf van Alpha na het metaalrecyclagebedrijf Metallo. De minderheidsaandeelhouders van Ipcom stappen uit. Het management onder leiding van CEO Bernard Vercaemst herinvesteert aan de zijde van de Franse private-equitygroep.

Waterland heeft na de Ipcom-exit in België nog belangen in de websitebeheerder Intelligent, de farmagroep Fagron en de kansspelengroep Napoleon Games. Zijn belang in de kranengroep Sarens staat te koop.

Waterland heeft nog veel munitie voor overnames. Het haalde in de zomer 2 miljard euro op, onder meer bij de ondernemers Marc Coucke en Filip Balcaen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud