Ivo Marechal en co stappen in architecten- en ingenieursbureau VK

VK knapte onder meer al het engineeringswerk op voor de nieuwe hoofdzetel van de NAVO in Brussel. ©Photo News

Het investeringsfonds Down2Earth koopt een meerderheidsbelang in het Vlaamse architecten- en ingenieursbureau VK. De bedoeling is zowel in binnen- als buitenland de groeiplannen aan te zwengelen.

VK is de grootste onafhankelijke Belgische speler die zowel actief is in architectuur als in engineering in de gebouwensector. De groep werd in 1952 opgericht door Hubert Van Kerckhove, wiens zoon Peter midden jaren 80 de teugels overnam. Sinds 2011 wordt VK Architects & Engineers geleid door Paul Corbeel, een externe CEO.

Eigenaar Peter Van Kerckhove heeft geen opvolging en wordt volgend jaar 65. Hij ging daarom begin dit jaar, met de hulp van consultant Deloitte, op zoek naar een overnemer. Van de kandidaten die in aanmerking kwam - drie investeringsfondsen en één sectorgenoot van VK - haalde Down2Earth het. Daarin participeren onder meer ex-Essers-topman Ivo Marechal, Conny Vandendriessche (House of HR), LRM en Degroof (zie onder).

Het fonds koopt voor een onbekend bedrag ongeveer tweederden van de aandelen, de rest komt in handen van de vier hoofdvennooten van VK (Paul Corbeel, Dirk Slabbinck, Karel Verhaeghe, Alain Bossaer). Peter Van Kerckhove behoudt een participatie in de nieuwe constructie.

Vietnam

In eigen land wil VK een consoliderende rol spelen in het fors gefragmenteerde landschap van ingenieursbureaus. De groep wil ook uitbreiden in Azië. 'Een tiental jaren geleden viel ons oog op Vietnam, omdat het een groeiland is én omdat de expertise in ziekenhuisbouw er niet aanwezig was', vertelt Corbeel.

De VK-groep heeft er intussen twee kantoren en 55 medewerkers. Van daaruit lonkt het al naar andere Aziatische landen, met voorop Indonesië en de Filippijnen. 'We hebben in Vietnam al voldoende kritische massa om de stap naar andere landen te zetten', meent Corbeel.

Zorgsector

Op architecturaal vlak focust VK enkel op de zorgsector, waarin het ook engineeringwerk verricht. Daarbuiten biedt VK enkel engineeringsdiensten aan - met onder meer uitstappen in gevel- en akoestische engineering - maar geen architecturale expertise.

De VK-groep telt 300 werknemers en is goed voor een omzet van 31 miljoen euro. De belangrijkste lopende projecten in België zijn ziekenhuizen in Roeselare en Mechelen, Brugge, Antwerpen, Brussel (universitaire ziekenhuizen in Jette en Anderlecht) en Charleroi. Het bureau werkte in het verleden mee aan het Gerechtsgebouw in Antwerpen en aan het recent voltooide NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Tweede Down2Earth-fonds op komst

De ploeg achter Down2Earth zet alles in stelling in de eerste helft van volgend jaar vers kapitaal op te halen in het kader van een tweede fonds. Dat zegt Ivo Marechal (ex-Essers), één van de drijvende krachten achter Down2Earth.

'De investeringsperiode voor ons eerste fonds liep aanvankelijk tot midden 2019, maar we staan voor op schema. Afhankelijk van de timing van de eerstkomende investeringen, zullen we al volgend jaar beginnen timmeren aan het Down2Earth II', aldus Marechal. VK is de tiende investering van het fonds.

Down2Earth werd opgericht door Alain Keppens, Peter Kloeck (allebei ex-Gimv) en Ivo Marechal (ex-CEO Essers). Zij haalden in het kader van het eerste fonds 66 miljoen euro op. Hoe groot het nieuwe fonds moet worden, is nog geen uitgemaakte zaak.

De grootste aandeelhouders van het eerste fonds zijn de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en Bank Degroof, maar ook Conny Vandendriessche (Accent), Caroline Maesen (Actief Interim) en een tak van de familie Boone (Lotus Bakeries). Dries Van Canneyt (ex-Unilin), Veerle Coopman (Coopman Liften) en Jos Peeters (Capricorn) zitten eveneens aan boord.

Down2Earth heeft nog een andere opmerkelijke aandeelhouder: de kloosterorde Broeders van Liefde.

Het fonds keerde na de succesvolle verkoop van enkele participaties al veel overtollige cash uit aan zijn aandeelhouders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud