Kone biedt 17 miljard voor liften ThyssenKrupp

©Photo News

De stabiele inkomstenstroom uit liftonderhoud doet het kruim van 's werelds private-equity likkebaarden.

Er is een miljardenfusie in de maak tussen de twee grote Europese liftenbouwers. Het Finse Kone bevestigt een niet-bindend bod te hebben uitgebracht op Elevator Technology, de liftenafdeling van het Duitse industriële conglomeraat ThyssenKrupp. 

Een bedrag noemt Kone niet, maar de Finnen zeggen wel dat het bod 'redelijk dicht' in de buurt zit van 'het cijfer dat in de media circuleert'. Bloomberg berichtte vandaag dat Kone in tandem met de private-equityreus CVC 17 miljard euro veil heeft voor Elevator Technology. De Finnen zouden zo het kruim van de private-equity achter zich laten, aangezien ook onder meer Blackstone, Carlyle en Cinven interesse hadden. 

Het bod waardeert Elevator Technology op ruim 2 keer de jaaromzet van 8 miljard euro, wat erg fors is voor een industriebedrijf. Maar analisten stippen aan dat de helft van de omzet uit stabiele inkomsten uit dienstverlening - het onderhoud van geïnstalleerde liften dus - bestaat, een recurrente inkomstenstroom die in onzekere en laagrentende tijden een premie opgeplakt krijgt.  

ThyssenKrupp staat nu voor een verscheurende keuze. Het eeuwenoud Duits conglomeraat staat al jaren onder druk om te cashen op zijn kroonjuweel, de liften dus. De cash zou zeer welkom zijn om het groot pensioentekort bij de groep dicht te rijden en een herstructureringsplan bij de noodlijdende staalafdeling te financieren. Daar zijn besparingen nodig, nu Europa in volle staalcrisis de fusie met Tata Steel heeft afgeblokt

Er zijn echter ook keerzijde: na de verkoop van het kroonjuweel is het nog maar de vraag hoe levensvatbaar de rest van de groep nog is zonder de cashflow van de liften. En ook: Europa dreigt ook deze fusie kritisch te bekijken, zodat ook hier het antitrustproces wel eens erg lang kan duren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect