Advertentie
netto

Matexi start met mini-appartementen van 100.000 euro

Ook Matexi volgt de trend van steeds compacter bouwen. ©Lieven Van Assche

Matexi wil woningen van 40 vierkante meter bouwen in Henegouwen voor 100.000 euro. Niet alle lokale politici lopen er warm voor. Voor Vlaanderen zijn er niet meteen plannen.

Matexi, de grootste woningbouwer van het land, wil in Henegouwen nieuwbouwappartementen neerzetten die veel kleiner zijn dan wat vandaag gangbaar is.

Een appartement met een slaapkamer zal niet groter zijn dan 40 vierkante meter. Een versie met twee slaapkamers zal een bewoonbare oppervlakte van 55 vierkante meter hebben.

De woningen zullen respectievelijk 100.000 euro en 150.000 euro kosten.

Volgens de woningbouwer uit Waregem beantwoordt het product aan een specifieke nood in de regio. Henegouwen is de provincie met de laagste inkomens. Nog meer dan elders in het land zijn de sterk gestegen woningprijzen er voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Veel bestaande woningen zijn er ook verouderd en alles behalve energie-efficiënt.

Politici

De lokale Waalse politici zijn niet allemaal even enthousiast. Met elk nieuwbouwproject hopen veel burgemeesters rijkere inwoners aan te trekken die de gemeentefinanciën kunnen opkrikken. Ze vrezen ook de reputatie te krijgen hun burgers te weinig comfort te gunnen.

‘In Boursu in de Borinage, een van de armste regio’s van het land, zweert de lokale architect bij een tweeslaapkamerappartement van 100 vierkante meter’, stelt Patrick Joly, de business manager van Matexi voor Henegouwen en Namen. Ook in Charleroi ving de groep tot nu toe bot.

Doorbraak

Toch is er volgens Matexi sprake van een doorbraak. De woningbouwer heeft goede hoop om snel een eerste project te kunnen realiseren in Quaregnon. Burgemeester Jean-Pierre Lepinne (PS) geeft Matexi een kans in het kader van een stedelijke herontwikkeling. Als alles naar wens verloopt, kan de spade in september 2018 in de grond.

Matexi heeft niet meteen plannen om dergelijke micro-woningen te lanceren in Vlaanderen, zegt Bart Decaluwé, de woordvoerder van Matexi. ‘Het is vandaag een lokaal initiatief om in te spelen op de specifieke noden in de regio.'

Steeds kleiner

De Belg en de Vlaming in het bijzonder, woont naar internationale normen nog zeer ruim. De gemiddelde bewoonbare oppervlakte per uitgereikte bouwvergunning is in Vlaanderen wel sterk gedaald van 140 vierkante meter in 1998 naar 90 vierkante meter in 2016.

Er blijven grote verschillen. In Limburg (96 vierkante meter) wordt beduidend groter gebouwd dan in de provincie Antwerpen (86 vierkante meter), berekende Matexi. De verschillen zijn nog groter op het gemeentelijk niveau. In Deurne was de gemiddelde oppervlakte in 2016 slechts 32 vierkante meter, In Merkplas was dat 253 vierkante meter.

Stadsvlucht

De gezinsverdunning, het snel groeiend aantal eenpersoonsgezinnen en het groter aantal studentenkoten, dragen bij tot die trend.

Net als het stoppen van de stadsvlucht. De vlucht uit de Vlaamse centrumsteden daalde van 7.200 in 2007 naar 2.100 in 2016. Aalst, Hasselt, Mechelen, Oostende en Roeselare trekken zelfs extra mensen aan.

Er is ook de sterk groeiende markt van de kortetermijnverhuur voor voornamelijk internationale reizigers. A-Star Group uit Mechelen wil in Europa op een termijn van drie à vijf jaar 5.000 studio’s ontwikkelen van 17 à 18 vierkante meter om te verhuren voor maximaal een jaar. Een eerste project is in aanbouw in de Pelikaanstraat in Antwerpen.

Strengere normen

Het kleiner wonen wordt in de hand gewerkt door het streven naar energiezuinigheid en duurzaamheid. De steeds strenger wordende normen zetten aan om compact te bouwen.

Het S-peil dat vanaf 1 januari 2018 wordt ingevoerd, zal ook niet langer het kleiner wonen benadelen in de berekening. Dat was het geval met de K-waarde en de Netto Energiebehoefte die tot nu toe werden gebruikt.

Het nieuwe S-peil geeft de zuivere isolatie- en ventilatiewaarde van de schil van een woning weer (muren, ramen, dak,…).

Vooral villa’s worden daardoor beduidend duurder, tenzij ze compacter worden gebouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud