Anderlecht speelt toch in Eurostadion

©Jaspers-Eyers Architects

Anderlecht gaat dan toch, tegen gunstiger huurvoorwaarden, in het nieuwe stadion van Ghelamco aan de Heizel. Dat vernam De Tijd.

RSC Anderlecht gaat in het nieuwe stadion van Ghelamco op Parking C spelen. De raad van bestuur heeft haar definitief akkoord gegeven. Alle akkoorden tussen de stad Brussel, Ghelamco en RSC Anderlecht zijn woensdagavond op het Brussels stadhuis meteen ondertekend.

Woensdag was er om 17 uur een speciale raad van bestuur van RSCA Anderlecht. Die kwam er nadat de vorige raad van bestuur van vorige week woensdag zich volgens onze informatie principieel akkoord verklaarde dat RSC Anderlecht de thuisploeg wordt in het nieuwe stadion op Parking C van de Heizel. Het management kreeg toen een duidelijk afgelijnd mandaat om de onderhandelingen tot de finish te voeren.

Naar verluidt was er tot op het laatste moment tegenstand van een minderheid in de raad van bestuur, die twee uur duurde.

In de loop van de avond zijn op het stadhuis de akkoorden ondertekend tussen de stad Brussel en Ghelamco (de erfpachtregeling), tussen RSC Anderlecht (over het huurcontract voor 30 jaar en tussen de stad Brussel) en RSC Anderlecht (voor de stad als medehuurder). Ook de Tentoonstellingspaleizen van Brussel zijn er bij betrokken.

Volgens onze informatie is de huurprijs gedaald tot 9.950.000 euro, 'met een reeks tegemoetkomingen zoals de beschikbaarheid van de parking. Enkele dagen geleden circuleerde nog een bedrag van 10,3 miljoen euro.

Communautaire angel

Het stadion moet er komen om wedstrijden van het Europees kampioenschap in 2020 naar Brussel te halen. De stad koppelde een belangrijke voorwaarde aan zijn steun. In het stadion moet een eersteklasser, het Anderlecht van voorzitter Vanden Stock dus, zijn thuiswedstrijden afwerken.

De tijd drong. De stad Brussel kon onmogelijk een erfpachtovereenkomst afsluiten met BAM/Ghelamco zonder een definitief engagement van Anderlecht. Het is ook voor de bouwheer onmogelijk de vergunningsprocedure officieel te starten zonder contracten.

Het wordt een huzarenstuk om de bouw zoals gepland volgend jaar te laten beginnen. Er is ook een communautaire angel in het dossier, omdat parking C op Vlaams grondgebied ligt. Er is in de Vlaamse rand veel verzet tegen de komst van het stadion.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud