Resultaten Deceuninck beter dan verwacht

CEO en grootaandeelhouder Francis Van Eeckhout. ©Photo News

Deceuninck zag het verlies over de eerste jaarhelft ruim verdubbelen na een omzetdaling van 18,6 procent in het tweede kwartaal. Maar er is ook goed nieuws: de ebitdamarge blijft op peil en de schulden onder controle.

De producent van pvc-bouwprofielen Deceuninck   slikte over de eerste helft van het jaar een nettoverlies van 3,4 miljoen euro, tegenover een verlies van 1,2 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Het verlies volgt op een forse omzetdaling in het tweede kwartaal, eenmalige herstructureringskosten in Noord-Amerika en een negatief financieel resultaat van 9,3 miljoen euro. Het verlies is wel minder groot dan gevreesd. KBC Securities mikte bijvoorbeeld op een nettoverlies van 5 miljoen euro.

De omzet zakte in de eerste jaarhelft met 7,4 procent tot 289,2 miljoen euro. In het eerste kwartaal was er nog een omzetstijging van 5,5 procent, maar in het tweede kwartaal was er een omzetkrimp van 18,6 procent door de maatregelen die de overheid nam om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Omzetgroei in de VS

Zowel Europa (-15,1%) als Turkije (-9,2%) kende een stevige omzetkrimp over de eerste jaarhelft. In Europa werd Deceuninck geconfronteerd met een bouwstop als gevolg van Covid-19. Positief is dat de omzet in Noord-Amerika met 15,1 procent toenam dankzij de opstart van enkele nieuwe grote klanten. 'Blijvend lage hypotheekrentes en een groeiende populatie hebben verder de huizenmarkt in Noord-Amerika ondersteund, ondanks de hoge werkloosheidscijfers die in de recente maanden werden bekendgemaakt', klinkt het.

Onze voornaamste groeifactoren blijven intact: er is een stijgende nood aan huisvesting en renovaties om te voldoen aan een groeiende populatie en de klimaatdoelstellingen.
Francis Van Eeckhout
CEO Deceuninck

Deceuninck slaagde er bovendien in de brutobedrijfswinst (ebitda) relatief op peil te houden. De ebitda zakt in de eerste jaarhelft met 7,8 procent tot 27,8 miljoen euro, of een marge van 9,6 procent (tegenover 9,7% een jaar eerder). Verder kwam de nettoschuld eind juni uit op 118 miljoen euro. Dat is 21 procent minder in vergelijking met juni 2019. De nettoschulden/ebitda-ratio lag eind juni op 2,0 tegenover 2,1 eind juni 2019.

Grote onzekerheid

Deceuninck beklemtoont dat de onzekerheid op korte termijn hoog blijft als gevolg van de coronapandemie, maar dat de groep positief is voor de lange termijn. 'Onze voornaamste groeifactoren blijven intact: er is een stijgende nood aan huisvesting en renovaties om te voldoen aan een groeiende populatie en de klimaatdoelstellingen.' Tot slot zegt Deceuninck dat de resultaten van juli sterk waren. 

Het aandeel opende dinsdag 4 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud